Godsejer smækker med døren

Landarbejderhuset fra 1777 har været omkring kulturminister Brian Mikkelsens bord. Beboerne har i sin tid tjent for Frederik den 7., der som kronprins boede på Flenstofte.
Foto: Sonnich Jensen

Godsejer smækker med døren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Britta Schall Holberg har klaget til kulturministeren over nedrivning af landarbejderbolig ved Assens

Venstres ordfører for kulturmiljø og arkitektur, godsejer Britta Schall Holberg, har meldt sig ud af bevaringsforeningen By og Land Vestfyn i protest mod, at foreningens tidligere næstformand Arne Hviid river et sjældent landarbejderhus ned.

Arne Hviid er i dag menigt medlem af bestyrelsen for bevaringsforeningen, men hans sæde i bestyrelsen hænger efter godsejerens opfattelse ikke sammen med foreningens formål: At bevare kulturhistoriske bygninger.

- Bestyrelsen svækker sin egen mulighed for at agere, og det går simpelthen ikke, konstaterer Britta Schall Holberg.

Hun ejer godset Hagenskov, som ligger ved siden af Flenstofte Hovedgård, som Arne Hviid ejer. Hun blev i vinter klar over, at han havde pillet de originale vinduer ud af den sjældne landarbejderbolig - vel at mærke inden han søgte om den lovpligtige nedrivningstilladelse - og foreningens formand protesterede derefter mod næstformandens planer over for Assens Kommune.

- Nemt at leje ud

Arne Hviid fik dog for nylig grønt lys fra Assens Kommune til nedrivningen. Men Britta Schall Holberg køber ikke forklaringen om, at landarbejderboligen fra 1777 er for lille til at leje ud. Det var ellers et af politikernes argumenter for at give tilladelsen.

- Jeg har to huse på 70 kvadratmeter, og der er stor efterspørgsel på dem. De er lejet ud hele tiden, konstaterer Britta Schall Holberg.

Tilhørte kronen

Godsejeren har skrevet til kulturminister Brian Mikkelsen for at få ham til at gribe ind over for kommuner, der som Assens ikke har registreret bevaringsværdige bygninger. Det lille landarbejderhus har tilhørt kronen, og Frederik den 7. boede som kronprins i perioder på Flenstofte Hovedgård.

I sit svar erkender Brian Mikkelsen, at mange kommuner ikke har registreret bevaringsværdige bygninger.

I brevet til kulturministeren noterer Britta Schall Holberg desuden, at Assens Kommune har skrinlagt den bevarende lokalplan for det unikke landsbymiljø i Voldtofte.

- Assens Kommune ved ikke, hvad den har at bevare, og det er ikke særligt smart. Jeg holder meget af det kommunale selvstyre, men det kan næppe være rigtigt, at der ikke ligger overordnede forpligtelser for kommunerne nu, hvor amterne er lukket ned siger Britta Schall Holberg.

Assens Kommune har netop taget fat på en registrering over kulturmiljøer i kommunen.

Klagen fra Britta Schall Holberg kommer ifølge Brian Mikkelsen til at indgå i udvalgsarbejdet omkring bevaring af ældre bygninger.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Bente V. Nielsen, der er formand for By og Land Vestfyn.

Godsejer smækker med døren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce