Gode historier i gamle bygninger: - Man kan ikke lave alting om til museer

Troels Malthe Borch (i midten) er en af ankermændende i kunst- og kulturprojektet Mod.Strøm, der blev søsat af Kulturregion Fyn i samarbejde med blandt andet Kulturarv Fyn i 2016. Arkivfoto: Michael Bager

Gode historier i gamle bygninger: - Man kan ikke lave alting om til museer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rundt omkring på Fyn får forladte bygninger nyt indhold og nye funktioner. Det gør de, fordi lokale arbejder hårdt på at skabe noget nyt i det, der var engang. Nu samler Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis i samarbejde med Kulturregion Fyn de lokale ildsjæle, så de kan fortælle, hvad det giver og kræver at skabe nyt liv i gamle huse.

Med kunst- og kulturprojektet Mod.Strøm begyndte Kulturregion Fyn i samarbejde med Kulturarv Fyn i 2016 at sætte fokus på det kreative potentiale, som Fyn og øerne rummer. De har besøgt steder, hvor der ikke længere er aktivitet, og målet har været at fortælle historier fra de bygninger, hvis funktion er ophørt, og som derfor er ved at gå tabt.

- Vi mødte et stort liv og et sammenhold på de steder. Der var også steder, som var forladte, hvor man kunne fornemme, at det var ved at gå i opløsning. Men mange steder var engagerede mennesker gået sammen om at fastholde liv og fremtid, siger Troels Malthe Borch, der er museumsinspektør hos Østfyns Museer og en af ankermændene i projektet Mod.Strøm.

Derfor har Kulturarv Fyn nu sammen med Fyens Stiftstidendes Café Stiften og Fyns Amts Avis' Debatteriet inviteret en række af de mennesker, som arbejder på at få liv i de gamle bygninger, til en aften i Siloen på Odense Havn.

- Jeg er ikke ekspert i at sætte liv i gamle bygninger. Det er dem, der er i panelet, som har fingrene nede i det. Jeg skal have øjnene åbne for de fortællinger, der ligger lige foran os, og jeg synes, det har en stor værdi at få de historier med, siger Troels Malthe Borch.

Mod.Strøm
Mod.Strøm er et innovativt kunst- og kulturprojekt på Fyn og Øerne, som blev sat i gang af Kulturregion Fyn i 2016 i samarbejde med en række fynske kulturaktører, herunder Kulturarv Fyn.Projektet har til formål at vise det kreative potentiale, som Fyn og Øerne rummer, samt at skabe en debat om områdets kulturelle og kulturhistorie værdier og kvaliteter.

Med støtte fra Albani Fonden sætter Kulturarv Fyn fokus på Fyns forladte kulturarv på 30 udvalgte lokaliteter på Fyn, Ærø og Langeland og en række forladte holme langs Fyns kyster.

Det er der indtil videre kommet bogen "Den fynske kulturarvsekspedition" ud af. Bag den står billedkunstner Ole Lejbach og forfatter Jens Blendstrup, og bogen handler 30 fynske steder, der er blevet forladt i løbet af de sidste 100 år og som gemmer på en historie.
Logo debatteriet
Logo debatteriet

De gamle bygninger giver

Målet med Mod.Strøm har ikke været at sætte liv i de forladte bygninger, men at observere stederne. Under forløbet har Troels Malthe Borch oplevet, hvor meget liv og hvor mange fortællinger der findes. Og det kan give inspiration til mere liv, fortæller museumsinspektøren, som mener, der er mange fordele ved netop at tage forladte bygninger i brug.

- Det kan give identitet, forankring, historie og bevidsthed, når man udnytter dem. Der er en masse fortælling og identitet, man får givet, som man ellers ikke ville have fået, siger Troels Malthe Borch.

Han peger blandt andet på den tidligere politigård i Nyborg, hvor Østfyns Museer nu har kontorer. Det giver noget interessant i det daglige at have historien helt tæt på, mener han.

- Man kan ikke lave alting om til museer, men man kan få historien formidlet på andre måder, så det bliver noget andet og lever videre på den måde, siger han.

Han mener, der er for lidt fokus på den nyere historie, som netop er det, projektet Mod.Strøm har taget op de seneste to år. At den nyere historie kan blive glemt, så man glemmer den betydning, den har haft for årtier siden

- I stedet holder man fast i de gamle fortællinger, som man har vænnet sig til som en vigtig del af historien på Fyn: De er en integreret del af vores identitet med eksempelvis kongeslottet i Nyborg og vikingetiden i Kerteminde, siger han.

Café Stiften og Debatteriet: Nyt liv i gamle huse
Nyt liv i gamle huse præsenteres af Café Stiften og Debatteriet i samarbejde. Til arrangementet kan man møde en række mennesker, der mener, at de gamle bygningers fortid kan give værdi til fremtiden i form af historie, atmosfære og identitet.Panelet:

Julie Skaar, der arbejder på at gøre motorfabrikken Marstal til et omdrejningspunkt for kulturlivet på Ærø. Finn Kyhn, der arbejder på at genåbne Korinth Kro med nye faciliteter og muligheder. Trine Jensen, der har været med til at få Polymere-fabrikken i Årslev til at genopstå som kultur- og aktivitetsstedet Polymeren. Eske møller, der som arkitekt og projektleder i Realdania har fokus på at bringe liv i funktionstømt bygningsarv og kulturmiljøer.

Mødeleder er Peter Hagmund, opinionsredaktør på Fyens Stiftstidende.

Arrangementet foregår onsdag 11. april kl. 17.00 i Siloen, Finlandskaj 6, Odense C. Gratis adgang for normalpris-betalende abonnenter hos Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. Tilmelding på stiftenfordele.dk eller telefon 66 11 11 11.

Ildsjæle i Siloen

Med udgangspunkt i erfaringerne fra Mod.Strøm vil Café Stiften og Debatteriet invitere læserne med, når der sættes fokus på, hvad man får ud af at genbruge kulturarven, når man vil skabe noget nyt.

- Dette samarbejde handler om, hvordan man rent konkret kan lave nye aktiviteter eller at få nyt liv til at udfolde sig på stederne, siger Troels Malthe Borch.

For hvis kulturhistorien i de gamle bygninger skal være relevant, skal de rumme en grad af tilgængelighed. Det kan både være via et projekt som "Den fynske kulturarvsekspedition", hvor forfatteren Jens Blendstrup og billedkunstneren Ole Lejbach har sat fokus på 30 steder, hvoraf mange ikke er umiddelbart tilgængelige for offentligheden, men det kan også være ved at gentænke stederne og genskabe dem, så de igen bliver relevante, mener museumsinspektøren:

- Mange af vi museumsfolk fra Kulturarv Fyn ved, hvordan historie kan ende. Men steder, også fra nyere tid, har historier. Hvis vi bare får dem åbnet eller formidlet, er der en masse potentiale.

Gode historier i gamle bygninger: - Man kan ikke lave alting om til museer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce