Gammelt stednavn lever videre i vejnavnet


Gammelt stednavn lever videre i vejnavnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hammergyden

5270 Odense N

Lumby

En hammer er ikke kun et stykke værktøj. Det kan også være en stenet bakke eller en klippe. Det kan man ikke se, hvis man slår ordet op i Nudansk Ordbog, for den betydning af ordet hammer er forlængst gledet ud af sproget.

Men der findes et omfattende værk, der hedder Ordbog over det danske Sprog, og som dækker sproget fra 1700-tallet til omkring 1950. Her står der, at en hammer også kan være en "høj og stejl klippeskrænt" eller en "stenet bakke". Ordet hammer indgår i en del ældre stednavne, der blev dannet, dengang hammer var et almindeligt ord for sådan en bakke eller klippe.

Da mange vejnavne har baggrund i lokale stednavne, findes der samtidig nogle vejnavne med ordet hammer.

Det mest kendte af stednavnene er Hammeren på Bornholm. Det er en granitklippe, der hæver sig mere end 80 meter over havoverfladen, og som også har lagt navn til middelalderborgen Hammershus.

Hammeren ligger nord for Allinge, og et af vængerne i området har fået navn efter granitklippen, nemlig Hammervænget.

I Allerød nord for København findes stednavnet Hammersholt. Navnet kan spores helt tilbage til 1300-tallet og refererer til en stenet bakke. Sidste led i navnet, Holt, betyder skov. Vejnavnet Hammersholt Byvej er dannet af dette stednavn.

Vi behøver dog hverken at tage til Bornholm eller Sjælland for at finde et eksempel på en klippeskrænt eller en stenet bakke, som blev kaldt hammer, og som lagde navn til en vej.

I Lumby findes nemlig Hammergyden, som har baggrund i en stenet bakke. I en markbog fra 1682 nævnes marken Hamre Lund, og ordet hammer indgik også i ejendommen Hammerhus, der engang lå ved Hammergyden.

Gammelt stednavn lever videre i vejnavnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce