Gammel oprører - nu med mobiltelefon  


Gammel oprører - nu med mobiltelefon  

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tidligere Christiansø-læge Tage Voss er fyldt 90 år og blander sig stadig i alting.

Han er en rigtig "Kloge Aage", der har en mening om alting og ikke er bange for at lufte den, gerne vrissent og højrøstet.

Vi taler om Tage Voss, læge på Christiansø ved Bornholm i en snes år, forfatter til 35-40 bøger og tusindvis af essays, kronikker, kommentarer og debatindlæg, hvor han i årevis har forsøgt at ruske op i os for at få os til at gøre noget ved for eksempel forurening, overforbrug af alverdens råstoffer, udpining af jorden, forgiftning af atmosfæren og sygehusenes urimeligt lange ventelister.

En stemme i ørkenen

"Men mine skriverier har jo ikke haft en kæft effekt, jeg har blot været en stemme i ørkenen", erklærer han surt i dag, da han er fyldt 90 år og stadig i fuld gang med sin revselsesproces.

I øvrigt har han hver dag, hele livet, røget et antal store cigarer og drukket rødvin og brændevin i passende mængde, som det udtrykkes. Samt spist fedtemad, flæskesvær og fuldfed gammelost uden tanke på tidens sundhedsapostle.

Han er helt sin egen, en ægte oprører, og jeg har aldrig kunnet stå for ham. Især fordi han også er et højt begavet menneske, som skriver blændende godt og livligt og heldigvis også ejer en sund humoristisk sans.

Det kan enhver forvisse sig om ved at kaste sig over essay- og kroniksamlingen "Stemme i ørkenen", som netop et udkommet i anledning af den runde fødselsdag.

Her behandler han suverænt så vidt forskellige emner som søsyge, dommedag, havfruer, forstoppelse, bagerjomfruer, kunst som levevej, fyrtårne, skakspil, altædende skarver, berømtheder og meget, meget andet.

Muntert forord

I et muntert forord gør hans ven og udgiver af bogen, Per Hjort, opmærksom på, at Tage Voss på grund af sin mistro til moderne teknologi stadig skriver på den Continental skrivemaskine, som han købte brugt i 1936, og at han hverken har anskaffet tv eller radio. Til gengæld afsløres det, at det længe har knebet med at skaffe farvebånd til den gamle skrivemaskine (16 mm, hvis nogle skulle ligge inde med en beholdning), og at Tage Voss trods alt ejer en mobiltelefon.

En alvorlig sag

Den har hans bekymrede børn foræret ham, så han kan ringe, hvis han falder om på græsplænen og er ved at dø. Men, som han selv siger, så er det at dø en alvorlig sag, der kræver koncentration, og så kan man jo ikke samtidig foretage sig noget så pjattet som at snakke i mobiltelefon.

Om bogen
 Tage Voss. Stemme i ørkenen. Udvalgte Essays 1940-2008. 254 sider, indb. 299 kr. Forlaget Cervus.  

Gammel oprører - nu med mobiltelefon  

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce