Fynsk kortfilm vinder priser i hele verden

Foruden Tommy Kenter på skuespillerlisten er også Rudi Køhnke, der har spillet med i Fidibus og Nordkraft, samt Katrine Greis-Rosenthal, som har været med i Broen og Fasandræberne.

Fynsk kortfilm vinder priser i hele verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

32 priser er det blevet til for den fynske instruktør Jacob Pilgaards kortfilm "Sé, hvilken klovn" fra 2017. Det overrasker ikke den kendte skuespiller Tommy Kenter, der havde hovedrollen.

Film: - Jeg kan slet ikke forestille mig andet, end at den her må ryge over til Oscar-nomineringen.

Sådan siger Tommy Kenter til premieren på kortfilmen "Sé, hvilken klovn" under Odense International Film Awards i 2017.

Det er ikke gået således, men filmen om hospitalsklovnen Elias' sidste arbejdsdag på en børneafdeling, om tab og forsoning, har alligevel knust flere juryhjerter.

I alt har filmen vundet 32 priser på især mindre festivaler over hele verden, lige fra Toronto i Canada til Bukarest i Rumænien, og kan derfor kaldes for den mest vindende kortfilm på Fyn nogensinde, fortæller instruktør Jacob Pilgaard.

- Jeg fandt ud af det, fordi jeg skrev rundt og researchede. Det er selvfølgelig rart for mig. Men også for FilmFyn og Odense Filmværksted, som jeg har arbejdet sammen med i mange år. Sådan en eksponering løfter det fynske filmmiljø.

Det kunne være blevet til flere filmfestivaler og priser, men da Jacob Pilgaard har valgt at give "Sé, hvilken klovn" fri på blandt andet YouTube, kan det have kostet adgangen til nogle.

De mange priser, nomineringer og især sejren over Oscar-vinderen "The Silent Child" til Manchester Lift-Off Film Festival er alligevel en fjer i hatten på den fynske instruktør:

- Det er jeg simpelthen så glad for. Vi kom ikke med til Oscar, men vi vandt over Oscar-vinderen. Det gør da noget ved en.

Grunden til, at det ikke blev til en Oscar til kortfilmen er, at den ikke vandt i den Oscar-kvalificerende kategori "Best Danish Short Film" under Odense International Film Festival i 2017 - det gjorde "Übermensch" af Jesper Dalgaard.

Tommy Kenter, der som klovnen Elias har stået for at trække mange af priserne hjem, mener dog stadig, at "Sé, hvilken klovn" har Oscar-potentiale:

- Den blev ikke indstillet af dem i dommerkomitéen på OFF [Odense International Film Festival, red.], så det var ikke en mulighed. De havde en anden smag. Men jeg tror, at den havde slået benene væk under dem derovre i USA.

Vundne filmpriser
I 2018 har "Sé, hvilken klovn" vundet følgende priser:
 • "Best Short Live action Narrative" på Manchester Lift-Off Global Network.
 • "Best Actor", "Best Director" og "Best Short Film" på Woodengate International Film Festival.
 • "Best Actor" og "Best Supporting Actress" på Redline International Film Festival i januar 2018.
 • "Best Actor", "Best Director" og "Best of the Fest" på Short Stop International Film Festival.
 • "Best Actor" på Jelly Fest.


I 2017 har den vundet følgende:
 • "Artinmoveimento Price" på Filmmaker Day.
 • "Best Short" på Big Water Film Festival.
 • Vinder på Golden Knight Malta International Short Film Festival.
 • "Best Actor", "Best Director" og "Best Film" på Filmstrip International Film Festival.
 • "Best Actor", "Best Director" og "Best if the Fest - 2nd Place" på Feel The Reel International Film Festival i maj.
 • "Film of the Year" på The Monthly Film Festival samt i juli "Best Film", "Best Original Score" og "Best Screenwriter".
 • "Best Sound / Music!" på Largo Film Awards i juli.
 • "Best Screenplay of The Month" i september på Direct Short Online Film Festival.
 • "Best Actor", "Best Director" og "Best Film" i august på Bucharest ShortCut CineFest.
 • "Best Screenplay of The Month" i august på Direct Monthly Online Film Festival.
 • "Best Narrative Short Film" i august på Short to the Point.
 • "Director's Choice Award" på Indie Flicks i oktober.
 • Vinder af St. Lawrence International Film Festival - SLIFF Online i oktober-november.
Rollen som klovn har altid ligget Tommy Kenter tæt på sinde, og han respekterer klovne meget højt. Her ses han foran spejlet som hospitalsklovnen Elias.
Rollen som klovn har altid ligget Tommy Kenter tæt på sinde, og han respekterer klovne meget højt. Her ses han foran spejlet som hospitalsklovnen Elias.

Kenter elsker manuskriptet

Den kan noget, "Sé, hvilken klovn", mener Tommy Kenter:

- Alle, jeg har talt med, siger, at den sidder fast. Det er så eksistentielle problematikker, at alle kan mærke det.

Allerede da han sad med manuskriptet i hænderne, kunne han lure, at det var guld. Så selvom han ikke blev betalt for at spille hovedrollen, sagde han ja alligevel:

- Det er derfor, at jeg er blevet skuespiller. Det er sjældent, at vi skal dække de dybe lag. Ofte bliver det lidt overfladisk.

Derfor mener den landskendte skuespiller, at den 24 minutter lange kortfilm sagtens kunne have varet en hel spillefilm. Tommy Kenters datter synes faktisk næsten, at den er for komprimeret.

Men for tragisk er den ikke blevet, selvom temaet om hospitalsklovne, børnedød og tabte familieforbindelser i en så koncentreret ramme som en kortfilm, kunne være blevet netop det.

- Jakob Pilgaard mestrer balancegangen, så det ikke bliver sødsuppe. Han svælger ikke i folks følelser på samme måde som Susanne Bier. Han fortæller dybt bevægende uden pladdersentimentalitet, og det bestræbte jeg mig også på det med skuespillet, fortæller Tommy Kenter og fortsætter:

- Det er ikke noget, jeg hellere vil end at arbejde sammen med Jacob Pilgaard igen, hans evner og talenter taget i betragtning. Så jeg håber på, at han får brug for mig senere hen.

Instruktør Jacob Pilgaard er uddannet Cand.mag i medievidenskab fra SDU og har gået på den alternative filmuddannelse 18Frames. Arkivfoto: Vibeke Volder
Instruktør Jacob Pilgaard er uddannet Cand.mag i medievidenskab fra SDU og har gået på den alternative filmuddannelse 18Frames. Arkivfoto: Vibeke Volder

Nyt på vej

Siden "Sé, hvilken Klovn"'s succes i ind- og udland har Jacob Pilgaard ikke stået stille. Overhovedet.

I august har han premiere på sin nye film, der er lavet i samarbejde med FilmFyn og Odense Filmværksted.

- Vi har ligget fuldstændig vandret, griner Jacob Pilgaard.

Filmen bliver en alternativ vinkel på MeToo-fortællingen, som er startet og har fyldt meget i filmbranchen.

- Det passer godt ind i det, som jeg i forvejen er god til. Det nære persondrama. Det er en overgrebsfortælling, så det bliver ikke en særlig rar film, fortæller Jacob Pilgaard.

Dermed begynder en rød tråd i hans produktioner at lyse op - at de tager afsæt i verdenen omkring os, selvom Jacob Pilgaard risikerer at stikke hånden ind i en hvepserede.

- Jeg må stå ved, hvad der interesserer mig af tematikker. Jeg arbejder på en spillefilm, der er ekstremt politisk anlagt, og det kommer jeg heller ikke til at få ros for. Men jeg føler en forpligtigelse til at kigge ud, se hvad der rører sig og så kommentere på det, fortæller den fynske filminstruktør.

Fynsk kortfilm vinder priser i hele verden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce