Fynsk forfatter debuterer med ungdomsroman: Efterskolen rummer alle

Maria Bøttiger har masser af idéer til næste roman, men lige nu koncentrerer hun sig om at være mor for sin søn, som hun fødte i december. Foto: Martin E. Seymour

Fynsk forfatter debuterer med ungdomsroman: Efterskolen rummer alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

30-årige Maria Bøttiger har netop debuteret med ungdomsromanen "Slidte smil". Handlingen centrerer sig omkring Midtfyns Efterskole, hvor forfatteren både har været elev og lærer.

- Her lugter af dreng, siger Maria Bøttiger og rynker lidt på næsen. Hun står i døren til det rum, som hun for små 14 år siden delte med sin værelseskammerat i vestbygningen på det, der dengang hed Sdr. Nærå Fri- og Efterskole. Senere, da skolen havde skiftet navn til Midtfyns Efterskole, vendte hun tilbage som lærer. I dag bor hun i Valby og er folkeskolelærer på Frederiksberg. Men efterskolen fylder stadig i hendes liv; den danner nemlig rammen for hendes debutroman "Slidte smil".

- Det er en historie, som længe har rumsteret i mit hoved, som bare skulle ned på papiret. Men når jeg tænker over det, er det nok også, fordi jeg gerne vil slå et slag for efterskolen og det, den kan i forhold til almen dannelse og at danne det hele menneske. På en efterskole kan man bedre nå dem, der har haft en lidt svær opvækst. Det har altid fascineret mig, også da jeg gik her som elev, siger hun.

Vi bevæger os ned af gangen og over til musiklokalet, som er et vigtigt omdrejningspunkt i romanen. Hvert kapitel indledes med et citat fra en sangtekst. Det er der en hel særlig grund til, forklarer Maria Bøttiger:

- Det er slags præsentation og er med til at skabe en stemning omkring kapitlerne. Musik og sangtekster fylder ret meget for unge mennesker og især for hovedpersonen, så det er en måde at invitere læseren indenfor i hendes univers.

- Det jeg selv hæftede mig ved som efterskoleelev var mødet med nogle mennesker, som har haft det forholdsvist svært. Det var og er fascinerende, hvordan de kan blomstre, når de er ude af deres vante rammer. Maria Bøttiger, forfatter.
Om forfatteren
Maria Bøttiger født i 1987 og opvokset i Sanderum. Begge forældre er lærere.

Han var elev på Sdr. Nærå Fri- og Efterskole, nu Midtfyns Efterskole i skoleråret 2003/04

Efter endt uddannelse som lærer på University Collage Lillebælt fik et vikariat som lærer på Midtfyns Efterskole.

I dag er Maria Bøttiger folkeskolelærer i København, hvor hun bor sammen med sin familie.

"Slidte smil" er hendes debutroman.

Egne erfaringer

Soundtracket til Maria Bøttigers eget efterskoleophold bestod hovedsageligt af Kashmir og Mew og så en masse punk - Sex pistols og The Clash. Som hovedpersonen gik hun selv på musiklinjen og en del af roman er da også baseret på egne erfaringer fra dengang.

- Det er en god blanding. Jeg vil tro, at 50 procent er fri fantasi, 25 procent kommer fra det, jeg har oplevet som elev, 25 procent fra mine oplevelser som lærer, siger hun.

- Sjovt nok var der meget, som var præcis det samme, da jeg kom tilbage som lærer. Det var også morsomt at finde ud af, hvor mange ting, lærerne egentlig vidste om, hvor man listede hen for at ryge eller var på natterend. Som elever troede vi, at vi var så snu, men det var man bare overhovedet ikke. Det er jo det samme år efter år.

Plads til de skæve

I modsætning til hovedpersonen kommer Maria Bøttiger fra et helt almindeligt og trygt hjem i Sanderum. Begge forældre er lærere og har altid støttet op. Alligevel var det vigtigt, at romanens hovedperson kom fra et dysfunktionelt hjem:

- Det, jeg selv hæftede mig ved som efterskoleelev, var mødet med nogle mennesker, som havde haft det forholdsvist svært. Det var og er fascinerende, hvordan de kan blomstre, når de er ude af deres vante rammer.

- Som lærer oplevede jeg at have nogle kolleger, som var vildt dygtige til at få de her mennesker videre i livet til en anden hverdag end den, de kom fra. Den historie vil jeg gerne fortælle. Det er det, efterskoler kan, og det, synes jeg, er vigtigt at få frem i en tid, hvor vi har et uddannelsesklima, hvor slutresultater og karakterer fylder det meste, siger Maria Bøttiger.

Klokken 13.00 Lørdag kan du møde Maria Bøttiger i Bog & Idé i Odense, hvor hun gør fremstød for sin roman.

Fynsk forfatter debuterer med ungdomsroman: Efterskolen rummer alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce