Et musikalsk dansealfabet kalder de tre kulturinstitutioner, Den Fynske Opera, BaggårdTeatret og sART Danseteater den fælles forestilling "Knud Romers Alfabet". Urpremiere i Svendborg 14. september.

På scenens store blå tykluvede tæppe: En danser, en skuespiller, en operasanger, en spillemand.

Scenografien med stofstykker i bløde håndmalede pasteller er inspireret af billedkunstner John Kørners farvepalet. Teksten er af forfatter og meningsdanner Knud Romer. Musikken af Bent Sørensen, en af vor tids største nulevende klassiske komponister.

Voilá. Så er rammen sat for nyt dansk børneteater.

Knud Romers ABC

Iscenesættelse: Sofie ChristiansenTekst: Knud Romer. Komponist: Bent Sørensen. Billedkunstner: John Kørner

Scenograf: Luise Midtgaard og kostumer: Alaya Riefensthal

Medvirkende: Anete Jensen (skuespiller), Carlos Rodas (danser) og Karin Norrinder (mezzosopran)

Musik: Anders Ringgaard Andersen

Efter ide af: Sofie Christiansen og Jakob Bjerregaard Engmann. Co.-produceret af sART Danseteater, Den Fynske Opera og BaggårdTeatret.

BaggårdTeatret, Svendborg, lørdag 14.-onsdag 18. oktober 

Den Fynske Opera, Odense, torsdag 19. - fredag 27. oktober

Dansekapellet, København, tirsdag 7. - 11. november 

 

Forestillingen "Knud Romers ABC - et musikalsk dansealfabet" produceres i et samarbejde mellem Den Fynske Opera, Odense samt BaggårdTeatret og sART Danseteater, begge Svendborg. Overbossen og iscenesætter af samproduktionen er Sofie Christiansen, koreograf og kunstnerisk leder af sART.

- Jeg opdagede "Knud Romers ABC", da jeg ville læse op for min datter Vilde, dengang hun var omkring et år gammel - og selvfølgelig alt for lille til at kunne forholde sig til alfabetet. Men som voksen følte jeg mig ramt af Knud Romers poesi, fortæller leder af BaggårdTeatret, Jakob Bjerregaard Engmann.

Sofie Christiansen giver ham ret: Det visuelle dyreunivers og teksternes litterære værdi kan forstås 1:1 af børn, men for den voksne læser giver versene en præcis fremstilling af det indebrændte og forsmåede menneske.

- Jeg blev meget hurtigt meget glad for Knud Romers små vers. Børnelitteratur er af og til en omgang sødsuppe, og det kan jeg ikke forholde mig til. Her, derimod, tisser citronsommerfuglen af irritation og pindsvinet, som er rundt og glad, bliver kørt flad!

Da Jakob Bjerregaard Engmann talte med en begejstret Knud Romer om at omsætte hans alfabetbog til et scenisk værk, kom det frem, at den klassiske komponist Bent Sørensen havde skrevet musik til nogle af versene.

Så røg der et ekstra lag på, for med tre institutioner, et egnsteater, et danseteater og nu også en opera, var den kunstneriske ambition fuldendt.

- Jeg kendte godt "Knud Romers ABC", men da jeg hørte, at det var Bent Sørensen, som komponerer musikken, var jeg ikke langsom til at få sagt ja, griner Den Fynske Operas kunstneriske konsulent, operasanger Thomas Storm.

Egentlig var det Thomas Storms forgænger, Jesper Buhl, som havde haft de indledende forhandlinger med BaggårdTeatret og sART, men med en sværvægter inden for dansk kompositionsmusik er alle Den fynske Operas kunsteriske kriterier opfyldt.

Holdet på scenen er sat af Sofie Christiansen, der har valgt mezzosopranen Karin Norrinder (fordi hun også er så fysisk i sin performance), skuespiller Anete Lotus Jensen (som også er hiphop-danser og musical-sanger) og danseren Carlos Rodas, der med sin krop skal virkeliggøre alle ABC'ens dyr, fra myggen og citronsommerfuglen til næsehornet og elefanten. Den musikalske ledsagelse på scenen er Anders Ringgaard på harmonika.

De tre kulturinstitutioner bidrager ligeligt med en trediedel af budgettet eller med omkring 500.000 kroner fra hver. Mens BaggårdTeatret og Den Fynske Opera er støttet af kommune og stat, har sART fået midler fra bl.a. Statens Kunstfond. Også Wilhelm Hansens Fond har støttet produktionen.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Knud Romers visitkort til børneværelset

Knud Romers visitkort til børneværelset

Fællesskabet bryder grænser ned