Fynsk dynamo rykker til Als

Galleri M er opkaldt efter Mette Buhl, tv. Nu går hun efter sin pension fra lærerjobbet ind i galleridrift på fuld tid. Sammen med sin mand, gallerist Uffe Larsen, forhenværende rådmand i Odense, flytter hun galleriet med dets mange store skulpturer til Prinsens Palæ ved Augustenborg på Als.
Foto: Thomas Fredberg

Fynsk dynamo rykker til Als

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skulpturgalleri M i Bogense forlader Fyn for at sætte gang i kunsten og tiltrække beboere til Sønderjyllland

I Sønderborg er der gang i den for tiden. Her bruger man helt bevidst kunst og kultur som dynamo til at tiltrække nye borgere: Nyt universitet, nyt koncerthus, helt ny kæmpeskulptur af Danmarks pt. kendteste kunstner, Olafur Eliasson.

Nyeste lys i kulturlygten kommer fra Fyn. Galleri M ved Gyldensteen på Nordfyn, et af Danmarks ganske få skulpturgallerier, rykker pr. 1. oktober ind i Augustenborg Slot på Als - nærmere bestemt i "Prinsens Palæ", som er en anneksbygning til selve slottet.

Her skal være skulpturpark i parken og galleri i stueetagen. Første sal bliver privatbolig og kontorer for Galleri M's grundlæggere, Uffe Larsen og Mette Buhl.

- Vi er blevet headhuntet af Sønderborgs tidligere borgmester A.P. Hansen, som er meget glad for kunst. Han har gennem årene købt rigtig mange skulpturer til Sønderborg Kommune hos os - og har i flere år forsøgt at få os til at lave en filial i Sønderborg. Her har man længe arbejdet med kunst og kultur som det, der skal trække nye borgere til egnen - og bl.a. Danfoss, fortæller Uffe Larsen og Mette Buhl - med M som i Galleri M.

Hun, der netop er gået af efter 40 år som lærer, de sidste 32 for kræftramte børn på Syddansk Universitetshospital, fylder som gemalen 65 til januar.

Derfor havde der egentlig stået pandekagebagning og børnebørn på fremtidsplanerne. Men da den tidligere Sønderborg-borgmester kom med et godt tilbud, slog både hun og Uffe Larsen til.

- Da A. P. Hansen viste os Prinsens Palæ ved Augustenborg Slot, udbrød han: Hva' siger I så. Er det ikke noget andet end den fodermesterbolig, I bor i nu - ja, så måtte vi jo give ham ret, siger Mette Buhl.

Derfor flytter Galleri M nu samtlige sine skulpturer plus de skulpturer, der står i Eventyrhaven i Odense, til parken omkring Prinsens Palæ - med udsigt til fjorden og med en have, fyldt med gamle sjældne træer.

Nul udvikling i Bogense

- Vi har været meget glade for Nordfyn og har en masse venner her. Men vi forlader egnen, fordi vi ikke havde flere udviklingsmuligheder, siger Uffe Larsen.

Mette Buhl tilføjer:

- Bogense ernærer sig af turister, og de er ikke vores kunder. I Sønderborg kan vi arbejde grænseoverskridende - bl.a. også med projekter, som kan få EU-støtte Og her er parken stor nok til, at vi kan skabe en oplevelsespark med Land Art, som vi længe har haft lyst til.

Uffe Larsen og Mette Buhl har - ud over at skabe en oplevelsespark med rundvisninger - også kontraktligt forpligtet sig til at lave kunstudstillinger - og på sigt også sørge for, at de mange tilstødende bygninger bliver arbejdende værksteder for kunstnere.

- Vi kalder os "Prinsens Palæ - skulpturpark og kunstcenter", og vi glæder os meget. Men det bliver også et stort arbejde at løfte hele dette kæmpe slotskompleks op til at være et kunstcentrum, siger Galleri M's gallerister.

Fynsk dynamo rykker til Als

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce