Fynbogen flagrer - men der er 20 sider om brunsvigeren!


Fynbogen flagrer - men der er 20 sider om brunsvigeren!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynbogen kommer vidt omkring - på flagrende vis.

Fynbogen 2019 er en cocktail af varieret styrke. I 11 artikler kommer læseren vidt omkring i det fynske.

Hovedhistorien handler om brunsvigere, og selv om man ikke aner, hvordan det fynske behag i den søde spise er opstået, så bruges der hele 20 sider på den sag. Og det er jo egentligt ganske imponerende af Bettina Juhl og Anders Wedel Berthelsen.

Denne anmelder holder meget af historien om Kong Frederik IX, der ikke lod sig narre, da han i 1952 besøgte statsminister Erik Eriksen på gården ved Ringe. Kongen havde anmeldt sin ankomst med en times varsel, og fru Eriksen gik i gang med at renskure gårdens to sønner. Da kongen hilste på drengene, udbrød han: "Hvor er I rene. Sådan skal drenge på en gård ikke se ud!" Det fremgår af artiklen Stjernestunder hos Erik fra Ringe, skrevet af sønnen Knud Bjørn Eriksen.

Jørgen Nancke fortæller om barndommen i haveforeningen Martinsminde i Odense, og Lena Krogh Bertram fortæller om livet på et kontor i Odense i 1960. De sætter sig ikke voldsomme spor hos læseren.

Frans Ørsted Andersen kan berette om Chris Madsen, en fattig dreng fra Ørsted, der i 1870-erne bliver en helt i USA - uden han i øvrigt går nærmere ind på, hvori heltegerningen på den anden side "dammen" bestod.

Lise Søelund tager læseren med på en herlig vandring i Kerteminde, hvilket byder på et møde med bl.a. byens berømte digter Frederik Paludan-Müller og hans forhold til Søren Kierkegaard.

Der er masser af gode oplysninger, når Randi Faxøe Riisom beretter om herregården Søbygaard på Ærø, ligesom Torben Hangaard levende og farverigt fortæller om livet på Stadionvej i Bolbro i 1950'erne.

Jens Jørgen Hansen er ifølge Jørgen Lindgreen en større kunstmaler, end eftertiden er klar over. Han, der flygtede fra den dengang tyske Slesvig, boede i Nyborg fra 1903 til sin død i 1980. Max Rask skriver sporadisk om de første lokalradioer på Sydfyn. Ingelise Bjerremann forsøger at skildre besættelsestidens Odense, set med barneøjne, men resultatet bliver noget flagrende.

Årbog: Jens Eichler Lorenzen (red.): "Fynbogen 2019"

168 sider, Forlaget Mellemgaard

Fynbogen flagrer - men der er 20 sider om brunsvigeren!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce