Fra læser til læser


Fra læser til læser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad er litteratur? Hvad gør litteratur? Og hvad kan litteratur? Det er spørgsmål, vi som læsere stiller os selv, når vi træder et skridt tilbage fra bøgerne, og det er spørgsmål, som Per Petterson i essaysamlingen "Månen over Porten" forsøger at besvare.

For hans vedkommende i hvert fald, for læsning er naturligvis langt hen ad vejen et meget personligt anliggende. Petterson er gennem de senere år blevet en kær forfatter hos det danske publikum og har også vundet flere store internationale priser for sine romaner.

Senest i 2009 selveste Nordisk Råds Litteraturpris for "Jeg forbander tidens flod". I "Månen over Porten" er det primært Petterson som læser, der fortæller. Han skriver et sted, at fordi han var læser, før han blev forfatter, og fordi han relativt sent blev udgivet som forfatter, relaterer han nemmere til læserrollen end til forfatterrollen.

Essayene omhandler Pettersons yndlingsforfattere, og de tæller både de helt store som Hemingway, Blixen, Céline og de Beauvoir, og andre mere eller mindre kendte forfattere.

Er det en svaghed ved samlingen, at den også omhandler flere for mange ukendte forfattere? Måske, men det er med til at give essayene et dybt personligt og ikke-akademisk præg, der på samme tid lader Pettersons egen fortælling om vejen fra læser til forfatter komme frem.

En vej, der er mærket af en Jantelovsfunderet ydmyghed, der må siges at være aldeles uberettiget, men som viser, at forfattere også bare er mennesker. Og læsere som os andre.

Om bogen

Per Petterson: "Månen over Porten", oversat af Annelise Ebbe, 200 sider, 198 kroner, BATZER & CO.

Fra læser til læser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce