Formidabelt filmsprog

Den fysisk såvel som psykisk lidende marshall (Leonardo DiCaprio) sendes til fængselsøen for at opspore en forsvunden patient.

Formidabelt filmsprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mester­instruktøren Martin Scorsese opruller sin lange, dystre thriller "Shutter Island" i pragtbilleder og hypnotisk lyd

Den unge US-marshall har kæmpet mod tyskerne i Europa, nedskudt nazi-vagter for at befri forpinte fanger i kz-lejren Dachau, og ved hjemkomsten fra den eksplosive verdenskrig til den politiske kolde krig finder han sine børn druknet og sin elskede hustru død.

Det er således en hjemvendt krigshelt, der sørgende og traumatiseret befinder sig på Shutter Island: En isoleret fængsels-hospitals-ø, i nær familie med Alcatraz, men altså et hospital, som huser måske verdens farligste psykopater.

Stedet styres af den engagerede dr. Cawley, som tror på aktivering af og kontakt med de dødsensfarlige skabninger, hans ø huser.

Marshallen har fået til opgave at opspore en kvindelig fange, som er forsvundet, selv om flugt synes umulig fra de topsikrede bygninger på øen, adskilt med en snes kilometer iskoldt, uroligt hav fra nærmeste kyst.

Samtidig med, at marshallen begynder at undersøge øen og forhøre de ansatte, nærmer en voldsom orkan sig, som vil gøre enhver tur med øens eneste færge totalt umulig.

En angstprovokerende, mindefremkaldende og mareridtshærget tilstand for den plagede unge mand, som snart får svært ved at skelne drøm fra virkelighed, mareridt fra erindringer, sandhed fra løgn, forestillinger fra realiteter.

Orkanen raser hurtigt med lige så destruktiv, ustoppelig styrke inde i marshallens sind som udenfor.
Marshallens afdøde hustru (Michelle Williams) er lyslevende i hans mareridt.
Marshallens afdøde hustru (Michelle Williams) er lyslevende i hans mareridt.

Kræver koncentration

Det er denne dystre, mareridtsmodbydelige og intenst spændende historie fra Dennis Lehanes roman "Shutter Island", som den flittige, bredspektrede og noget uegale mesterinstruktør Martin Scorsese har valgt at lave til en dyster, mareridtsmodbydelig og intenst spændende film med en af sine "faste folk", Leonardo DiCaprio, som her for fjerde gang er hovedstjernen i en Scorsese-film.

Scorsese fortæller i et fuldstændig fantastisk billedsprog, hvor personernes sindsstemning afspejles i billedvinkler og farver, og hvor den barske natur på den utilgængelige klippeø inddrages som aktiv medspiller, hvor persongalleriet er en mangetydig flok idealister, genier, galninge og psykopater på begge sider af tremmerne.

Deres omgivelser skifter fra celler hæsligere end gammeldags rovdyrbure til lægernes overdådige saloner. Og sideløbende er lydsporet med intens brug af solo-cello og buestrøget bas enerverende, ja, næsten hypnotisk påtrængende. Her fornemmes en instruktør, der virkelig kender sit medie og suverænt styrer ethvert af dets virkemidler.
Fakta
Titel: "Shutter Island" (efter en roman af Dennis Lehane).

Instruktion: Martin Scorsese ("Gangs of New York", "New York, New York", "Alice bor her ikke længere", "Taxi Driver", "The Departed", "The Aviator").

I rollerne: Leonardo DiCaprio (som Marshallen), Ben Kingsley (dr. Cawley), Mark Ruffalo (Chuck), Max von Sydow (dr. Naehring) m.fl.
Et stærkt stjerne-trekløver: Kingsley, Ruffalo og DiCaprio i Scorseses dystre mareridts-thriller.
Et stærkt stjerne-trekløver: Kingsley, Ruffalo og DiCaprio i Scorseses dystre mareridts-thriller.

Det bedste af DiCaprio

Scorsese får atter her det bedste ud af altid glimrende DiCaprio, der som den desperate marshall får suverænt modspil af en isnende selvsikker Ben Kingsley som den store doktor.

Den stadig mere interessante Mark Ruffalo vækker dygtigt stigende tvivl om sin rollefigurs funktion og position, mens kvinderollerne, som er få og små, derfor klogt udføres af markante skuespillere som Emily Mortimer og især Patricia Clarkson.

Da man jo ikke, som i bogen, kan gå tilbage, opfriske og kontrollere, kræver filmen fuld koncentration fra første til sidste sekund. Det er måske for at afhjælpe og tydeliggøre dette, at en del scener trækkes for langt, men også disse understøttes hele vejen af det formidable filmsprog. Og når De, kære publikummer, så har fattet handlingens mange drejninger og lag, så lad være med at røbe dem for andre.

"Shutter Island", amerikansk. To timer og 18 minutter.

Tilladt over 15 år.

BioCity og CinemaxX Rosengaard, Odense, Scala, Svendborg.

Formidabelt filmsprog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce