VETERAN: Nana Mouskouri har været 40 år i brancen og er afhængig af at optræde
Når græskfødte Nana Mouskouri på søndag giver koncert i Odense, er det en rutineret scenekunstner, det fynske publikum får at se.

I løbet af sine mere end 40 år som sanger har Nana Mouskouri givet 3000 koncerter i alverdens lande og solgt 200 millioner plader på ni sprog. Hendes sange om håb, kærlighed og fred er blevet en del af den fælles kulturarv.

- Jeg har været heldig. Livet har forkælet mig. Jeg har altid haft lyst til at synge. Det har jeg fået lov til, og det værdsætter jeg, siger hun.

Nana Mouskouri er lige nu på vej rundt i Europa på en turne, der bringer hende til seks lande på seks uger. Inden de 10 koncerter, hun giver i Danmark, har hun turneret i Belgien, Holland, England, Norge og Finland.

Nana Mouskouri bruger i det meget tid på at turnere. Hun er på sin anden turne i år, og inden året er omme, når hun op på 70 koncerter. Selv om hun fyldte 66 år den 13. oktober, vil hun fortsætte med at rejse og optræde.

- Jeg skal måske til at skrue ned for turnélivet, men det må blive en langsom nedtrapning, for jeg kan ikke undvære koncerterne, siger hun.

- Det er en form for terapi for mig, når jeg kan stå på scenen og dele mine følelser med publikum. Og jeg tror, at publikum har det på samme måde. Jeg vil give publikum en god oplevelse og en følelse af håb, så de er i bedre humør, når de går fra koncerten. Det løser ikke folks problemer, men jeg håber, at det giver dem mod til at se problemerne i øjnene, siger Nana Mouskouri.

Vigtigt at give

Nana Mouskouri blev døbt Joanna, men hun fik hurtigt kælenavnet Nana, og det blev hængende. Hendes karriere begyndte for alvor, da hun i 1959 vandt det græske melodi grand prix.

I 1961 flyttede hun til Frankrig og hendes hit "Weisse Rosen aus Athen" blev startskudet til en international karriere.

Ud over at være sanger, er Nana Mouskouri ambassadør for FN's børnefond UNICEF, fordi hun mener, det er vigtigt at give noget tilbage "til livet".

- Du kan ikke bare læne dig tilbage og være lykkelige. Du må opleve og dele både gode og dårlige følelser med andre for at forstå, hvor heldig du selv er. Jeg prøver at give noget tilbage ved mine koncerter og ved at arbejde for UNICEF, siger hun.

Og hun får også noget ud af at give.

- Af og til kan jeg være så træt, at jeg ikke rigtig orker at komme til UNICEF-arrangementer. Men jeg gør det alligevel, og så oplever jeg, at jeg får ny energi af det, siger hun.

Madonna inspirerer

Når hun kommer til Odense, vil Nana Mouskouri synge de bedste sange fra sine 40 år på scenen. Desuden vil hun krydre koncerten med nye sange, og så har hun også sin datter Helen med på scenen.

Inspirationen til ny musik henter Nana Mouskouri mange steder.

- Nogen gange er det nyere musik som Madonna, Björk eller Alanis Morisette, der inspirerer mig. Men det kan også være god gammel rock'n roll som The Stones, Joni Mitchell, Bob Dylan eller Beatles.

Hun oplever, at hendes yngre fans også lader sig inspirere af forældrenes gamle plader.

- De finder mine hos forældrene, og så opdager de, at de også kan bruge musikken til noget. På den måde, bliver jeg ved med at få nye fans. Hvis jeg ikke gjorde det, tror jeg slet ikke jeg kunne blive ved, siger hun.
  • fyens.dk