Forfulgte forfattere skal beskyttes af PET

Ayaan Hirsi Ali har tidligere været i Odense, og er også blevet tilbudt husly under fribyordningen i byen. Ayaan Hirsi Ali bor i dag i USA, og er dagligt beskyttet af flere livvagter.
Foto: Lars Skaaning, Polfoto

Forfulgte forfattere skal beskyttes af PET

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det internationale friby-netværk roser Danmark for at stille PET til rådighed for forfulgte forfattere

Forfulgte forfattere vil få beskyttelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET), når de bliver tilbudt husly i Danmark under den kommende friby-ordning. Det fremgår af et høringssvar fra Kulturminister Brian Mikkelsen (K) og høster ros af Helge Lunde, der er leder af det internationale fribysamarbejde, ICORN.

- Det er vældig positivt, at Danmark har taget stilling til spørgsmålet om forfatternes sikkerhed. Vi er stadigvæk et forholdsvist ungt netværk, og denne diskussion har ikke været oppe at vende i de andre lande med fribyer, så det er helt sikkert noget vi vil tage med, og arbejde videre med i resten af verden, siger han.

Helge Lunde understreger dog, at der hidtil ikke har været behov for beskyttelse af de forfulgte forfattere i de 20 byer, der lige nu er fribyer. Og det samme siger kulturministeren.

- De friby-forfattere, vi normalt taler om, er ikke i samme sikkerhedssituation som Hirsi Ali og Salman Rushdie, der har brug for politibeskyttelse døgnet rundt. Men det kan selvfølgelig blive aktuelt, og i en sådan situation har vi en forpligtelse til at yde dem beskyttelse, siger Brian Mikkelsen.

Opstod i Odense

Diskussionen om beskyttelsen opstod i Danmark, fordi Odenses viceborgmester ville tilbyde den islamkritiske, somaliskfødte forfatter Ayaan Hirsi Ali husly under fribyordningen.Det satte gang i debatten om sikkerheden, fordi hun hidtil er blevet beskyttet med flere livvagter i Holland og USA, hvor hun har boet. Ayaan Hirsi Ali har dog ikke ansøgt om at blive en del af fribyordningen, og derfor vil det ikke være hende, der kommer til Danmark.

30 byer verden over

Tre danske byer har meldt sig klar til at tage imod forfatterne, når loven bliver vedtaget og træder i kraft 1. juli.

Og i ICORN er Helge Lunde klar til at formidle en kontakt, ligeså snart loven er endeligt besluttet.

- Jeg forventer, at vi mødes med Kulturministeriet, og herefter går arbejdet i gang med at finde relevante forfattere og sætte dem sammen med de danske fribyer, siger han. De tre byer er Odense, Frederiksberg og København.

I alt regner Helge Lunde med, at der vil være over 30 fribyer i hele verden inden årets udgang. (ritzau)

Forfulgte forfattere skal beskyttes af PET

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce