Forfattere må vente på husly


Forfattere må vente på husly

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra i år har Odense sat en halv million af til projekt friby - en ordning, der skal give en forfulgt forfatter husly og sikkerhed. Men politikerne har udsat projektet frem til 2011. De skal være sikre på, at der er penge nok.

Forfattere på flugt fra deres land og regime må være på flugt lidt endnu. Der var ellers sat en halv million af i dette års budget til at huse en forfatter, der på grund af sine ytringer på papir ikke kan være i fred i sit hjemland.

Men selv om pengene er sat til side, så må Odense vente lidt endnu med at være den barmhjertige samaritaner.

Det er den såkaldte fribyordning, der i samarbejde med ICORN (International cities of refugie network, red.) giver husly til en forfulgt forfatter.

De forventede omkostninger til at være friby ligger mellem 700.000 og 1,2 millioner kroner om året, og derfor har politikerne i Odense besluttet at vente til 2011 med at invitere en forfulgt forfatter indenfor.

- Den halve million fra i år går dermed videre, så der bliver flere penge til ordningen, siger kulturkonsulent i Odense Kommune, Nicolai Frank.

En forfulgt forfatter får husly i to år, så det betyder altså, at den halve million bliver delt ud på to år og dermed giver en samlet sum på 750.000 pr. år.

Fribyordningen er ny i Danmark, men Norge har i flere år huset forfattere på flugt. Oslo har været friby siden 2001, og her kan man godt klare sig med omkring en halv million om året. Oslo får i tilskud 100.000 kroner om året fra staten og har derefter helt præcist 579.000 kroner til at huse en forfatter. Og det rækker, fortæller friby- koordinator Ingebjørg Wøllo.

- Vi har ikke haft problemer med at få pengene til at slå til, siger hun.

Pause efter første forfulgte

I december besluttede By- og Kulturudvalget i Odense ikke kun at skyde fribyprojektet til 2011, så det kan få flere penge at gøre med. Udvalget besluttede også, at man efter at have huset en forfatter holder en pause på et år for at kunne spare den halve million op til den næste forfulgte sjæl.

- Det er simpelthen for at sikre, at der er penge nok til projektet, siger Nicolai Frank.

Odense kan ligesom de norske fribyer få tilskud. Kulturministeriet har sat en million af pr. år til projektet. Penge, der primært skal bruges til arrangementer og aktiviteter i forbindelse med fribyordningen. Kulturministeriet giver derudover et engangstilskud til at komme i gang på 300.000 kroner til fire danske kommuner. Ud over Odense har Frederiksberg og Århus søgt om tilskuddet, sidstnævnte har fået 300.000 i støtte fra Gyldendal og har allerede en forfatter i kikkerten, men så langt er Odense ikke endnu.

- Kulturministeriet har bedt os sende nogle supplerende oplysninger vedrørende vores finansiering, men det er min vurdering, at vores budgettering holder, så vi regner med et ja, siger Nicolai Frank.

Odense kan forvente svar fra Kulturministeriet senest 1. marts.

Forfattere må vente på husly

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce