For sjov eller for meget


For sjov eller for meget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STRID: Eksperter er uenige om computerspils påvirkning af børn

Filmen har været det siden 1920'erne, fjernsynet siden 1960'erne - centrum for hed debat om, hvordan det påvirker mennesker i almindelighed og børn i særdeleshed.

Nu står computerspillene for tur.

- I takt med, at grafikken bliver mere og mere forfinet, kommer man også tæt på noget, der ligner rigtige billeder. Visse spil er så voldelige, at overdrevent brug kan have negativ indflydelse på børns identitetsdannelse, og de kan få forvrænget deres virkelighedsopfattelse, siger formanden for Børnerådet Klaus Wilmann.

Han bliver bakket op af psykolog Hans Henrik Knoop fra Danmarks Pædagogiske Universitet.

- Forældre bør vide, at der er forskning, som peger på, at deres børn kan blive mere aggressive, mere kyniske, mere sortsynede og, ved omfattende spil, også afhængige af disse spil, siger han.

- Det afspejler en ældgammel tendens til at give Sorteper videre til de nyeste medier. Gør man computerspil til djævelen, så bliver det farligt, svarer Bo Kampmann Walther, der forsker i computer-spil på Syddansk Universitet.

Han anfægter ikke, at computerspil påvirker børn - de gør det bare ikke mere end tv og bøger.

- Vi burde ofre meget mere krudt på at forstå den hér kultur. Det er ikke børn, der har svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed. Det er voksne, siger han.

Forsker i børnekultur ved Danmarks Pædagogiske Universitet, Carsten Jessen, ser heller ikke store problemer.

- En vis forsigtighed kan da anbefales. Men undersøger man, hvordan børn oplever computerspil, så oplever de dem som leg, siger han.

Men Hans Henrik Knoop mener, at man skal ind i barnets hovede for at få et komplet billede.

- Der er nogle dybere psykologiske i lag det hér, som man ikke lægger mærke til, siger han.

Psykologen henviser til undersøgelser af børn og unges adfærd efter de har spillet computerspil. Her reagerer de aggressivt over for andre mennesker eller afstumpet over for andres smerte, fordi de er vant til spillenes hårde miljøer.

- Den forråelse kan meget let smitte af på andre ting. Altså, hvis vi ser døde mennesker i Sydøstasien, så griner vi og siger: Se hvor sjove de ser ud. Vi har alle instinktivt en barmhjertig samaritaner, men den kan man overtrumfe, siger Hans Henrik Knoop.

Hos Medierådet følger de debatten tæt.

- Det eneste forskerne er enige om er, at børn reagerer forskelligt på forskellige spil, siger Medierådets formand Karsten Gynther.

- Så i sidste ende må forældrene selv observere børnene og se, hvordan de reagerer.

For sjov eller for meget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce