Folkedansere:Brian skyder ved siden af med kulturkanonen


Folkedansere:Brian skyder ved siden af med kulturkanonen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KRITIK: Danske folkedansere er utilfredse med kulturministerens udspil til en kulturkanon

Hvad er dansk kultur? Det spørgsmål splitter kulturminister Brian Mikkelsen (K) og landets mange tusind folkedansere. De føler sig holdt udenfor i ministerens oplæg til en kanon, der skal sætte navn på de største ikoner i dansk kultur.

Formanden for de danske folkedanseres landsforening kalder kulturkanonen ensporet og kritiserer den for udelukkende at koncentrere sig om det finkulturelle.

- Dansk kultur er meget andet end det, der er blevet til i de højere sociale lag.

En kulturkanon skal repræsentere hele befolkningen, og det gør den her ikke, den glemmer fuldstændig det folkelige, siger hun og fremhæver netop folkedansen, som en vigtig brik i den danske historie.

Minister afviser kritik

Kulturminister Brian Mikkelsen afviser kritikken. Han kan sagtens finde en plads til folkedansen i en af de syv kanongrupper.

- Der er ingen tvivl om, at folkedans og folkemusik har haft stor betydning for dansk kultur, men det er helt op til udvalgene at beslutte, om det har haft så stor betydning, at det skal have en plads i kanonen, siger kulturministeren, der umiddelbart placerer folkedansen i gruppen "scenekunst".

Danserne er dog ikke enige. De vil have tilføjet en ottende kanongruppe, som skal fokusere på den folkelige kultur generelt. Men det har kulturministeren ikke meget fidus til.

- Man bliver nødt til at trække en grænse et sted. Meningen er jo, at det skal være de kulturelle værker, der har haft størst betydning for os danskere, der skal med. Om det omfatter folkedans, må vi vente og se, siger Brian Mikkelsen.

Ryster på hovedet

Socialdemokraternes kulturordfører, Mette Frederiksen, ryster på hovedet over diskussionen.

- Det er lige præcis det, der er galt med at lave en kulturkanon. Man kommer til at udelukke lige så mange, som man inviterer indenfor. Samtidig risikerer man at låse dansk kultur fast på noget bestemt og gøre den udynamisk, siger hun.

Folkedansere:Brian skyder ved siden af med kulturkanonen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce