Fire stjernegode rumrejser


Fire stjernegode rumrejser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Rumrejsen år 2001", Stanley Kubrick, 1968

Smuk, foruroligende, magisk, kold, mystisk, ambitiøs og grænsesprængende. Alt dette og mere til kan man kalde Kubricks monumentale og utroligt indflydelsesrige sci-fi-værk, der måske er filmhistoriens allerbedste rumfilm.

Med teknisk perfektionisme skildres menneskets udvikling fra præhistorisk skabning til den rumrejse, der for første gang fører os ansigt til ansigt med væsner fra det ydre rum. Eller hvad pokker det nu er, der foregår, for filmen slutter med et langt bevidsthedsudvidende trip, der med vilje stiller flere spørgsmål end det giver svar. Manuskript af sci-fi-forfatterlegenden Arthur C. Clarke og fantastiske setdesigns og virkelighedstro modeller gør dette til en rumfilmoplevelse langt ud over det sædvanlige.

"Mænd af den rette støbning", Philip Kaufman, 1983

Fabelagtig film om de amerikanske astronauters første skridt ud i rummet. Skifter med sikker hånd mellem det heroisk-romantiske og satirisk distancerede, men er samtidig skruet sammen med en utrolig autenticitet, der gør historien om "Mercury"-astronauterne sprællevende og vanvittigt medrivende.

Rejsen gennem rummet og det yderste af atmosfæren er illustreret af simple, men helt utroligt smukke optiske effekter, der giver baghjul til alt, hvad nutidens smarte computergenererede effekter kan præstere. Filmen - der findes i forskellige nedredigerede versioner, men det er naturligvis udgaven på over tre timer, du skal se - er baseret på Tom Wolfes fremragende bog "The Right Stuff" udgivet på dansk under titlen "Kold marv". Et essentielt værk for alle ruminteresserede.

"Krigen der kommer", William Cameron Menzies, 1936

Imponerende britisk fremtids-utopi baseret på sci-fi-forfatteren H.G. Wells' roman "The Shape of Things to Come". Nævnes ofte i samme åndedrag som det tyske sci-fi-storværk "Metropolis", men hvor Fritz Langs film har begge ben solidt plantet på Jorden, peger "Krigen der kommer" optimistisk mod idealerne og stjernerne.

Wells' vision for verdensfred og en fremtid, hvor mennesket er på tærsklen til at erobre universet, er ikke uden problemer. Det er med fascistoid umenneskelighed at organisationen Wings over the World efter en næsten alt udslettende verdenskrig tvinger lande og krigsherrer til at opgive regeringer, religion og andre magtstrukturer: Hvis mennesket vil nå stjernerne, må vi opgive vores indbyrdes stridigheder og årsagerne til disse.

"Dark Star", John Carpenter, 1974

Og sådan kunne man blive ved at nævne hundredvis af gode rumfilm, men selvfølgelig skal der også være plads til en outsider. Og her har John Carpenters lavt budgetterede rumkomedie (lavet for blot 60.000 dollars) fra slut-70'erne en særlig plads i mit hjerte. I hænderne på gysermesteren Carpenter og Dan O'Bannon, der i øvrigt skrev manuskriptet til "Alien: Den 8. Passager", kombineres skæve indfald og en uhøjtidelig tone i en sært ildevarslende cocktail af planetudslettelse, gakket humor og hippiefilosofi. I hænderne på disse to filmgenier er rummet slet ikke noget spændende sted at være, og besætningen på filmens rumfartøj er ved at kede sig ihjel.

Fire stjernegode rumrejser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce