Kulturregion Fyn vil forvandle forladte bygninger til kommunale kulturperler

Mandag sparker Kulturregion Fyn gang i prestigeprojektet "Modstrøm" med et arrangement på Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

På gæstelisten er kulturaktører, repræsentanter fra det fynske foreningsliv og lokalhistorikere. Meningen er, at deltagerne i løbet af de tre timer, arrangementet varer, skal idéudvikle, hvad der skal udgøre det fire millioner kroner dyre projekt.

Kort fortalt går "Modstrøm" ud på at skabe en modbevægelse til det ofte negative billede, medier og politiske dagsordensættere tegner af det såkaldte Udkantsdanmark.

Det vil man gøre ved at skabe kultur og liv i forladte bygninger. Hvad, hvor og hvordan er dog noget, som borgerne i de ni respektive kommuner, som udgør Kulturregion Fyn, skal være med til at afgøre.

Vender det på hovedet

- Vi vender den 180 grader, forklarer projektleder Lise Seisbøll Mikkelsen.

- Normalt gør man det, at man får en god idé og finder ud af, hvordan man kan få den realiseret. Man laver et arrangement, markedsfører det og så kommer den store dag, hvor man med spænding afventer publikums dom og hvor mange, der kommer. Vi starter med publikum, og spørger, hvad de brænder for, hvad de synes er spændende i deres kommune, fortsætter projektlederen:

- Og på mandag giver vi så en masse inspiration fra folk, der har en holdning til og måske har arbejdet med sådanne steder, fortsætter hun og peger på blandt andre Inger Birkestrøm Juul, som er kunstnerisk konsulent på projektet.

Efter at have lyttet til folkets stemme bliver en række bygninger indstillet af Kulturarv Fyn i løbet af foråret. Af de indstillede bygninger vælges én bygning i hver af de ni kommuner til kulturprojektet.

Skal være en overraskelse

Hos Kulturarv Fyn har man ikke på forhånd lagt sig fast på, hvad man er på udkig efter.

- Det kan være steder, som man kun kender lokalt, siger Johnny Wøllekær fra Kulturarv Fyn.

- Det kan være steder, som rummer en bestemt historie, det kan være at bygningen er særpræget og arkitektonisk spændende. Alt er i spil lige nu, og vi vil helst ikke komme med eksempler, for så begrænser man folks kreativitet. Vi vil gerne overraskes.

Omkring sommeren 2017 er det meningen, at de ni steder skal afsløres ved en fælles kommunal kulturfestival.

- Her bliver udfordringen at finde en dato, som ikke kolliderer med de mange andre gode festivaler, der er på Fyn i den periode, siger Lise Seisbøll Mikkelsen.

Af Martin E. Seymour

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.