Filosofi rykker ind i Second Life


Filosofi rykker ind i Second Life

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Filosofien rykker ind i det virtuelle univers Second Life, hvor dansk-amerikansk lektor nu tilbyder rundture i berømt filosofs hus i USA.

København:Filosofi kan for nogle måske have en snert af noget tørt og teo- retisk. Men hvad hvis man tænker over tingene, mens man sidder i en gammel filosofs baghave i USA og nyder solnedgangen og et glas rødvin? Det er tanken bag et nyt undervisningsprojekt, som en filosofilektor ved Syddansk Universitet, Cynthia Grund, lancerer i disse dage.

Projektet udnytter det virtuelle internet-univers Second Life til at genskabe huset og omgivelserne i Rhode Island, hvor filosoffen George Berkeley boede omkring 1730. Huset står i dagens USA som et museum for filosoffens arbejde. Ved at genskabe en kopi i Second Life kan både studerende og "vidensturister" på besøg lære mere om både Berkeley og filosofi i almindelighed.

Idéen til projektet opstod i forbindelse med, at Cynthia Grund opholdt sig i Berke- leys hus nogle uger sidste år. Som led i opholdet skulle hun vise gæster rundt og forklare om filosoffen - og her oplevede hun, hvordan appetitten på filosofi blev større, når gæsterne stod og hyggede sig i blomsterhaven uden for huset.

Teorier får et andet liv

- Oplevelsen af at formidle filosofien i de autentiske oplevelser var slående. Det er som om de filosofiske teorier får et andet liv, når de bliver formidlet i den smukke have eller inde i huset, hvor filosoffen boede, siger Cynthia Grund.

En særlig finesse i Second Life-modellen er, at gæster kan gå en lille spadseretur ud til Hanging Rock- et klippefremspring med udsigt ud over havet. Her sad Berkeley og udtænkte sine bøger. I virkeligheden ligger området flere kilometer væk. På nettet er turen kortet ned - men oplevelsen ægte nok.

Det nye filosofisted i Second Life skal tiltrække folk, der er interesseret i at formidle filosofi eller nysgerrige efter at lære mere. Det kan også sagtens være unge, der - som Cynthia Grund forklarer det - typisk stiller sig meget filosofiske spørgsmål om egen identitet. Der kan også blive tale om forelæsninger og måske temadage, hvor besøgende via deres Second Life-person, en såkaldt avatar, er til stede og via mikrofon og headset både kan høre og tale under seancen.

Den røde stol

Samtidig skal projektet være et eksperiment i, hvordan man i undervisning kan anvende en virtuel verden.

- Second Life egner sig utroligt godt til at skabe modeller af ting, for eksempel af filosofiske teorier. Vi kan gøre ting i det hus, som man aldrig ville kunne gøre i virkeligheden, forklarer Cynthia Grund.

Hun mener, at også andre uddannelser end filosofi kan have glæde af den "model- lering", som det virtuelle univers tillader.

Et eksempel i Berkeley-huset er et helt hvidt rum med en enkelt rød stol i. Her sletter man alt rundt om den røde stol - noget, der ville være umuligt i virkeligheden. Men som kan være med til at illustrere nogle af filosoffens tanker om, hvordan vi ser objekter. Berkeley talte for, at verden består af bevidst- heder og idéer, og at objekter ikke eksisterer som andet.

Rundtur i Amerika

Det virtuelle filosof-hus gør det samtidig muligt at indflette en stor del kultur- historie og baggrund om filosoffens liv. Fotos af Berkeley og familie hænger på væggene, gamle fotos viser, hvordan huset så ud, da det var i forfald for mange år siden, og en særlig stander uden for huset giver mulighed for at bladre i et læse-let hæfte om filosoffen og husets historie.

Reelt får man en lille rundtur i det gamle Amerika - "colonial America", som Cynthia Grund kalder det. Men eventuelle besøgende bør benytte sig af muligheden for at tegne sig til en guidet tur, som man bestiller ved huset. Så tager Grund eller en assistent én med rundt.

/ritzau/

Filosofi rykker ind i Second Life

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce