Filmanmeldelse

Sidse Babett Knudsen har hovedrollen i filmatiseringen af en sand historie om en læge i provinsen, der vandt en ulige kamp.

Altså det er jo den slags smukke historier vi elsker: Den stædige noksagt fra provinsen, der sætter sig op mod den mægtige medicinalindustri og hovedstadens indspiste bureaukrati. Og så er der en anden ting, vi også elsker: Når et stort filmland som Frankrig indkalder en dansk skuespiller til en altdominerende hovedrolle. Intet burde altså kunne gå galt, og det gør da heller ikke for alvor.

Til gengæld går det heller ikke rigtig godt. "Kvinden fra Brest" forbliver et jævnt god film uden de store højdepunkter hen mod den finale, vi alle kender, i og med filmen bygger på en historie fra det virkelige liv. Om lægen Iréne Frachon fra universitetshospitalet i Brest i det vestlige Bretagne. Som i 2009 opdager, at præparatet Mediator er skyld i en signifikant overdødelighed hos hjertepatienter. Mediator er et receptpligtigt slankemiddel, der især bliver brugt til diabetespatienter, og det forhandles af det store franske medicinalfirma Servier.

Bortset fra, at filmfiguren Iréne Frachon er dansk, og nogle gange bander på dansk, læner historien sig vidst meget godt op af de virkelige hændelser, der endte med at blive en større skandale i Frankrig.

 

Velkendt skabelon

Instruktøren Emmanuelle Bercot gør ingen større dikkedarer ud af historien, der bliver fortalt kronologisk og efter en velkendt skabelon: Doktoren opdager skeletterne i skabet og får sig nogle medsammensvorne. Men hun er oppe mod en overmægtig modstander, og nogle af de medsammensvorne får kolde fødder. Alt imens de myndigheder, der burde være folkets tjenere, synes at være medicinalfirmaets medsammensvorne. Et sted i skyggerne sidder der dog også folk, der vil hjælpe den lille doktor fra Brest. En muldvarp introduceres, og det samme gør en skrapsak af en journalist, og alt bliver godt.

Den hovne, selvfede hovedstad kontra udkants-Frankrig i form af Brest er også et gennemgående tema, der nok skal vække jubel i provinser verden over. Eneste overraskelse er måske, at Iréne Frachon får en enestående opbakning fra sin ægtemand og anselige børneflok. I den her slags film ville det normalt have haft større konsekvenser for privatlivet at kæmpe den slags kampe. Om ikke andet så for at give et ekstra spændingsmoment.

 

Dansk hovedrolle

Det er Sidste Babett Knudsen, som har fået denne fine internationale tjans. Figuren Iréne Frachon er en lidt bizar størrelse. Noget af en ildsprudlende damptromle, der nogle gange gør klodsede ting, og er lige ved at være på kanten af folkekomedie. Sidse Babett Knudsen har et højt bundniveau, men denne rolle vil nok ikke gå over i historien som hendes glansnummer.

Det mest interessante ved "Kvinden fra Brest", men som kun lige bliver tangeret, er spørgsmålet om, hvad der driver Iréne Frachon til at fortsætte den stædige kamp. Er det, som hun gang på gang plæderer for, for patienternes skyld? Eller ligger der en lille trang til berømmelse bag ved? Hun synes i hvert fald at nyde og trives i rampelyset.

"Kvinden fra Brest"

Fransk, 128 minutter, tilladt over 11 år.

  • Eriksen_Jesper_Mads_(2015)_005

    Af:

    Årgang 1963. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1989. Arbejder primært på Odense-redaktionen, men også med kultur og sport. All-round-reportage-journalist og klummeskriver.