Filmanmeldelse

Jens Dahls uklare og stivbenede lille krimi får aldrig sin historie overbevisende i luften på trods af stærke kræfter foran kameraet.

Jens Dahl er en forfatter, der mærkbart brænder for kvælende fortællinger om kriseramte individer, knækket identitet og karakterer under pres i snævre, lukkede rammer. Temaet blev slået fast med Nicolas Winding Refns "Pusher", krigsdramaet "På fremmed mark" og tv-serier som DR's besynderlige ""De udvalgte", som fulgte en gruppe unge i et bofællesskab, hvor der begyndte at ske yderst mærkværdige ting.

Med kammerthrilleren "3 ting" slipper Dahl pennen og træder bag kameraet i et forsøg på at give liv til historien om sprængstofeksperten Mikael - selvsikkert spillet af dansk films internationale stjerne Nikolaj Coster-Waldau. Måske lidt for selvsikkert, for Mikael virker knapt så meget som en mand i alvorlig knibe - mistænkt for politidrab og ønsket død af manden, han vil vidne imod - som en førsteklasses manipulator, der leger med politiet og nok skal få sin vilje uanset hvad.

Pres er der ellers nok af. Forskanset i et hotelværelse venter Mikael på morgendagens retssag, hvor han vil vidne mod et røveris serbiske bagmænd og en af den internationale kriminalitets helt store kanoner. Forude venter afhøring, vidnebeskyttelsesprogrammet og en bolig i Spanien. Men først er der dog lige tre ting, Mikael stiller som krav. En gammel kasse fra et opbevaringslager, en svigtet ekskæreste (Birgitte Hjort Sørensen) og en gang butterchicken fra hans favoritpizzeria.

"3 ting" er en af den slags svære, små spændingsfilm, der bevæger sig langsomt og sindrigt omkring i et lille, fortættet rum, mens den forsigtigt stiller skarpt på hovedaktørernes psyke. Hvad driver dem? Hvem snører hvem? Har nogen overhovedet rent mel i posen?

Alt synes at foregå i realtid, og værket rykker sig aldrig ud af den ene lokalitet, hvori handlingen udspiller sig. Det siger næsten sig selv, at det kræver en instruktør af særligt format at få den slags til at hænge overbevisende sammen. Som et kammerkrimidrama naturligvis skal.

Desværre er noget gået tabt undervejs fra skrift til kamera, for der er ingen tvivl om, at "3 ting" ville have været en glimrende lille kriminovelle. Men som film når den ikke ud over det postulerede, ligesom der hurtigt sænker sig en mærkværdig mekanisk aura og kantethed over begivenhedernes gang. Og det på trods at ganske udmærkede præstationer foran kameraet, hvor Coster-Waldau og Birgitte Hjort Sørensen umiddelbart udgør et naturligt centrum i kraft af deres fysiske udstråling, mens det i længden er de tre politifolks mere ægte og usikre femtoning, der løber med opmærksomheden.

"3 ting"

Thriller, dansk, 89 minutter, tilladt over 11 år

  • fyens.dk