Filmanmeldelse

Amerikanske Matthew Heineman har samlet historien om journalisterne fra Raqqa is Being Slaughtered Silently til en uhyre vigtig dokumentar om helt almindelige menneskers modige kamp mod terrorismen.

Byen Raqqa i Syrien kastes i kølvandet på Det Arabiske Forår ud i et afgrundsdybt mørke. Efter 40 år under Assads regime begyndte dens indbyggere at råbe på frihed. Reformerne kom, men ikke helt i den form, befolkningen havde tænkt sig. Et uhyre afløstes af et nyt, da den ekstremistiske, militære organisation Islamisk Stat gled ind og tog den magt, der skulle have været folkets.

ISIS lukkede brutalt munden på kritikerne, men en lille gruppe af civile, anonyme journalister fra aktivistgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently tog kampen op gennem medierne. Omkostningerne var uhyrlige. Familie og venner blev myrdet og drabene professionelt dokumenteret på film og iscenesat som propaganda for ISIS.

Fast forward til 2015 hvor RBSS's indergruppe er gået i eksil i udlandet og i USA modtager Den Internationale Pressefrihedspris for dens arbejde og store offer. Dokumentarfilmen "City of Ghosts" har arbejdet kronologisk frem mod dette punkt til den skifter gear og vælger at fokusere på den menneskelige side af historien. Den bliver pludselig en ny film. Et mere engagerende og roligt værk om en lille håndfuld skæbner under pres. I limbo mellem to verdener, der sætter hvert deres mærkat på dem. I udlandet af mange betragtet som syriske samfundsnassere og i hjembyen stemplet som spioner med en dødsdom hængende over hovedet.

"City of Ghosts" vandt en af publikumspriserne ved dette års CPH:DOX-festival. Det er ikke svært at forstå, hvorfor biografgængerne har ladet sig rive med af den engagerende historie om mod og ukuelig offervilje for at redde ens hjemby fra en ny ondskab. Alligevel kan man ikke helt ryste fornemmelsen af, at "City of Ghosts" rummer to film samlet i et fortællemæssigt lidt usikkert værk. En vigtig domumentation af RBSS's arbejde og så den menneskelige historie om Raqqa-journalisternes og de emotionelle omkostninger, aktivismen har ført med sig.

Resultatet er en på mange måder vedkommende og væsentlig film om journalismens magt og en lille gruppe menneskers offervilje. Med en, på minussiden, lidt ujævn håndtering af det materiale, instruktør Matthew Heineman har fået lagt i hænderne.

 

"City of Ghosts"

Amerikansk, 92 minutter, tilladt over 15 år.

  • fyens.dk