Filmanmeldelse

Karla von Bengtsons spillefilmsdebut er en skøn, lille dansk animationsfabel om identitetsskabelse, fantasivenner og dagdrømmerier.

Talentudviklingspuljen New Danish Screen er en uvurderlig faktor, når det handler om at støtte de mindre danske filmskaberes fodfæste på den lille, danske filmarena. Det handler ikke bare om at skabe stærke værker med fokus på det kunstneriske eller om at forme den enkelte kunstner, men også om midler til at løfte værker, der er et vigtigt alternativ til de etablerede, kommercielle film.

Præcis sådan en film er Karla von Bengtsons sympatiske "Nabospionen". En afdæmpet familiefilm med lidt mere på hjerte end de trættende, rutineskårede børnefilmserier, der byder de danske familier på tomme kalorier i biografmørket, lige så snart det er optræk til ferietid.

I "Nabospionen" møder vi AC, Agathe Christine. 10-årig dagdrømmer og (næsten) ganske almindelig pige, der er flyttet til et nyt nabolag med sin alenemor til tre. AC, som klæder sig ud i gammeldags detektivtøj, synes ikke rigtig, hun falder til, og hurtigt griber eskapismen og fantasien om sig. Hun dagdrømmer, at hun er privatdetektiv, og snart melder et rigtigt mysterium ude i virkeligheden sin ankomst: Nogen stjæler fra kiosken på hjørnet. AC er på sporet, og det leder hende til den nedlagte limonadefabrik, men det er ikke let at holde fokus og stil som sej privatdetektiv, når man samtidig skal passe sin irriterende lillebror, er småforelsket i kioskens bud, Vincent, og oven i købet er påtaget enspænder.

Børnefamilierne vil genkende Bengtsons karakteristiske streg fra både tv og papir. Hun har tidligere skabt en række nærværende børnehøjdefortællinger for ungerne på de mindste klassetrin og ældste børnehavegrupper, blandt andet den charmerende "Prinsesse Rita" og novellefilmen "Tigre og tatoveringer". Herfra har hun hentet den charmerende, umiddelbare streg i "Nabospionen". Bløde tuschstreger og nænsomme blyantskraveringer, der giver de karikerede figurer en sart appel og glødende krøller på kinderne.

På de skønne former lægges en lille, engagerende fortælling med let genkendelig identitetsskabelse og småproblemer fra de 7-10-åriges verden. For børnene er spændingen og småkriserne lige i øjenhøjde og befriende afdæmpet fortalt. Og for de voksne er det hele psykologisk solidt. Med en snert af sær og raffineret uhygge. Især når AC's imaginære kæledyr, den sultne varan, som et truende og dominerende overjeg har vokset sig så stor, at den truer med at sluge pigen og hele hendes verden.

"Nabospionen"Familie, dansk, 77 minutter, tilladt for alle

  • fyens.dk