Film: Æstetik med indbyggede svagheder

Loie Fullers varemærke var dansen i de luftige gevandter, hvor hun med bambusstænger forlængede sine arme. Foto: Another World Entertainment.

Film: Æstetik med indbyggede svagheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historien om danse-pionéren Loie Fuller fortælles med stor visuel styrke, men uden den store dybde.

Baseret på en sand historie står der på en rulletekst, inden filmen går i gang. Og det er selvfølgelig rigtigt nok, men i det her tilfælde er historien nok mere baseret end egentlig sand.

Den handler om Loie Fuller, der i slutningen af 1800-tallet revolutionerede dansen. Med selvkoreograferede tableauer, hvor hun i luftige kostumer nærmest svævede rundt og inddrog lyset og dets spejling i de hvide silkegevandter som en essentiel del af forestillingen.

Stéphanie Di Gusto, som kommer fra musikvideoernes og modefotografiets æstetiske verden, har i sin spillefilmsdebut valgt at fortælle historien om Loie Fuller lidt mere kulørt, end den nok virkelig var. Fuller fremstilles som et naturtalent, der nærmest sådan ud af det blå opfinder den særegne koreografi, der blev hendes varemærke. At den unge Loie (født Marie Louise) er med sin far i det vilde vest under en guldfeber, hvor faderen bliver skudt, er også en voldsom dramatisering af den virkelige historie, som der vel dybest set ikke er nogen plausibel forklaring på. 

Gennembrud i Paris

Efter en amerikansk forhistorie flytter fortællingen til Paris, hvor den har sit tyngdepunkt, og hvor Loie får sit gennembrud på legendariske Folies Bergére. Et omdrejningspunkt i historien er Loies forhold til den adelige Louis d'Orsay, som bliver en slags mentor for det unge talent. Han er en skikkelse, som litteraturen og filmen elsker: En mand, der har formøblet formuen og er misbruger af diverse substanser, men som elsker kunsten og i høj grad også den bemeldte kunstnerinde.

På et tidspunkt dukker en skikkelse fra det virkelige liv, et andet af den moderne dans' helt store navne, op i Paris: Isadora Duncan. Hun forsyner dramaet med yderligere kulør i form af jalousi og erotik.

Som biografisk film er "Danserinden" en smule overfladisk, klichéfyldt og effektjagende. Til gengæld har den sin styrke et andet sted: I æstetikken, i det visuelle.

Stéphanie Di Gusto og hendes kamerafolk formår dygtigt at indfange magien i Loie Fullers' optrædener. Man forstår, hvordan Loie, som nok mere var en performer end en teknisk dygtig danser, formåede at tryllebinde sit publikum. Og hvordan hun var en pionér, der tog dansen steder hen, hvor den ikke tidligere havde været. Så hvis man bare er en smule ballet- og danseinteresseret, er "Danserinden" absolut anbefalelsesværdig, uanset at den som dyberegående portræt har sine svagheder.

Hit i Danmark

"Danserinden" har i øvrigt en særegen dansk vinkel. Hovedrollen spilles af franske Stéphanie Sokolinski, der bare går under navnet Soko. Hun er mindst lige så kendt som punket sangerinde, som hun er som skuespiller. Hendes nummer, "I'll Kill Her", blev brugt i radioprogrammet "De sorte spejdere", og det førte til, at nummeret blev et stort hit i Danmark, hvor hun har givet flere koncerter.

Som skuespiller leverer hun en solid, karismatisk præstation i den krævende hovedrolle. Og for folk med hang til kendisser er det værd at bemærke, at rollen som Isadora Duncan spilles af en vis Lily-Rose Depp, der er datter af Vanessa Paradis og Johnny Depp.

"Danserinden"

Drama, fransk, belgisk, tjekkisk, 108 minutter, tilladt over 11 år

Film: Æstetik med indbyggede svagheder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce