Syddansk Musikfestival sætter fokus på Reformationen og kvindelige musikere.

Klassisk: Uden at det er gjort til et egentligt tema kommer flere af arrangementerne ved Syddansk Musikfestival til at tage udgangspunkt i 500-året for Reformationens indførelse i Europa. Det glæder foredragene i Dreslette Kirke, Gråsten Slotskirke, Koldinghus' store kirkesal og Brahetrolleborg Kirke, som sætter fokus på slottenes forhold til kirken og kirkernes vilkår efter reformationen.

- Stederne er valgt, fordi de i særlig grad var påvirket af reformationen. Kapellet ved Koldinghus blev bygget af Christian III umiddelbart efter Reformationen. Så der er tale om en kirke, der er bygget for at leve op til Reformationens normer og krav til et gudstjenesterum. Med tiden blev kapellet for småt, så det blev ombygget til bageri, da den nye, store kirke blev opført, fortæller Finn Schumacker, der er bestyrelsesformand for Syddansk Musikfestival.

I almindelighed er det godsejerne, der holder de foredrag, der går forud for koncerterne, for som Finn Schumacker siger, er det "dem, der kender historierne allerbedst, ikke mindst når det kommer til adlens indbyrdes relationer og relationerne til kongehuset." Men foredragene, der er relateret til Reformationen, bliver holdt af eksperter og folk med særlig viden om Luther og Reformationen.

Fynsk islæt

- Reformationen spiller ikke ind på repertoiret for selve koncerterne. Til gengæld har vi ekstra fokus på kvinder i år, hvor vi ikke har en eneste koncert uden kvindelige medvirkende. Vi er især stolte af at kunne præsentere den rent kvindelige blæserkvintet Qvindetta, som bl.a. tæller Xante Arthurs, der er fagottist i Odense Symfoniorkester, og klarinettisten Tine Maj Antonsen, der debuterede fra Syddansk Musikkonservatorium i 2015, siger Finn Schumacker.

Med lidt god vilje kan Trio Bjørkøe, Kruse & Slaatto kaldes fynsk. Fynboen John Kruse har en fortid som soloklarinettist i Odense Symfoniorkester og sidder nu i en tilsvarende stilling i Det Kongelige Kapel, og pianisten Christian Bjørkøe har i en årrække været docent på Syddansk Musikkonservatorium. Ved koncerterne, der finder sted i perioden 27. august til 24. september, kan man desuden opleve Trio Enna, Trio Mutatis, Die Mozart-Concertisten og Syddansk Musikkonservatoirums Barokorkester.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Kulturredaktør på Fyens Stiftstidende & Fyns Amts Avis fra 2012. Stofområder: scenekunst og klassisk musik. Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1992. Fastansat på Fyens Stiftstidende fra 1994. Sidder i bestyrelsen for Fynske Mediers medarbejderforening. Til marts 2015 medlem af Fynske Mediers bestyrelse. Medlem af Reumert Juryen fra 2014. Gift og bosat i Odense-forstaden Snestrup.

Mere om emnet

Se alle
Syddansk Musikfestival: Slottene er festivalens trækplaster

Syddansk Musikfestival: Slottene er festivalens trækplaster