Fredag er det årsdagen for popguden Prince's alt for tidlige død. Det markerer vi med fem grunde til, hvorfor han altid vil være savnet. (Og vi kunne sagtens have lavet 100, men begrænsning er også en kunst.)

1. Unik

Prince var unik. Ingen ser ud som han, og ingen har lydt som ham. Lille af statur blev et af hans kendetegn de 12 cm høje hæle, han altid gik, dansede og spillede guitar i. Yndlingsfarven var lilla, som hurtigt blev et andet kendetegn. Ingen anden kunstner har heller ikke, som Prince, skiftet sit navn ud med et ... symbol. Det var efter sigende efter en disput med hans pladselskab Warner Brothers, at han i starten 1990'erne skiftede navn. I daglig tale blev symbolet dog til The Artist formerly known as Prince.

2. Music skills

Da Prince Roger Nelson i 1978 udsendte sin første plade "For You", havde han selv komponeret, produceret og spillet alle de 27 instrumenter, der blev brugt. Færdig.

Med tiden er han blevet kendt for at være den - måske - dygtigste popmusiker nogensinde. Og en af de mest uforudsigelige. Som Ida Nielsen, der var bassist for Prince i seks år, har fortalt til Ud & Se, kunne hun stå på scenen klar til at spille koncert uden egentlig helt at at vide, hvad hun skulle spille. Men sådan var det, og det var bare om at følge med.

3. Mystisk

En mand af få ord - når han ikke lige stod på scenen og sang. Han gjorde alt det, man ikke skal og må - og fik succes med det. Han gjorde tingene på sin egen måde. Kompromisløst. Han blev til en mand omgærdet af mystik af samme årsager. Finder man klip fra interviews fx fra diverse talkshows er det en mand, der helst svarer i enstavelsesord. Men han kunne også overraske, og han havde tilsyneladende også en forkærlighed for at spille bordtennis ...

4. Soundtracket til vores liv

Prince var en hitsnedker af en anden verden, og med de 39 studiealbums, han nåede at udgive, klart en af de mest produktive popartister derude. Rygtet vil også, at der i hans berømmede estate hjemme i Minneappolis, Paisley Park, ligger op mod 2000 uudgivede sange i en bankboks. Der er altså musik nok til, at boet efter Prince vil kunne udgive et album om året de næste 100 år. Om de vil.

Og hvem har ikke til fester stået (på borde?) og sunget og danset med på Purple Rain, Let's go crazy, 1999, Little Red Corvette, Musicology, Kiss, Cream, Diamonds & Pearls ... Listen er uendelig. Talentet var uendeligt.

Prince skrev heller ikke bare musik til sig selv, men også mange andre kunstnere. Et af de aller største Prince-hits, sunget af andre end ham selv, er nok "Nothing compares 2 U" fra 1990, sunget af Sinead O'Connor.

 

5. Prince's optræden ved Super Bowl 2007

I 40 år havde det aldrig regnet på en Super Bowl-dag. Men på dagen for den 41. Super Bowl, som blev afholdt i Miami, Florida, ikke bare regnede det. Det stormede. Det øsede ned. En nervøs producer af showet ringede om morgenen til Prince for at fortælle ham at det regnede, til hvilket Prince blot svarede; "kan du få det til at regne endnu mere?"

Da Prince senere gik på scenen for at spille sit 12 minutter lange sæt, stod det stadig ned i stænger. Prince skiftede mellem fire forskellige, elektriske guitarer og lod regn være regn. Som en af producerne senere har fortalt, var det som om, han havde bestilt regnen. Det var som om, det var meningen, at det skulle øse, som det aldrig havde gjort før. Prince fik regnen til at arbejde for sig.

Og som kulmination på det hele spillede han naturligvis sit - måske - aller største hit, som aldrig har passet bedre til lejligheden; "Purple Rain".

De 12 minutter er siden gået over i historien som et af de bedste "half time shows" ved Super Bowl mogensinde.

 

 

Kilder: Tv2.dk, Wikipedia, Gaffa.dk, Ud & Se og NFL.

  • Byline

    Af:

    Digital redigerende og journalist på avisen Danmark, den fjerde sektion, der udkommer med samtlige 13 af Jysk Fynske Mediers dagblade. Producer på faste tv-formater som #sportfyn med Abildtrup & Rasmussen og Svane & Mylenberg. Redaktionel udvikler af sites såvel som indhold.