Farce om fedme og finanskrise

Asger Reher (til venstre) spiller slankeguruen Doktor Huld, hvis klinik efter mordet på en millliardær bliver invaderer af den - meget - jyske politimester Anton Bjerg (Ole Thestrup).
Foto: Folketeatret

Farce om fedme og finanskrise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anmelderne hadede "Skrump". Det forstår dramatikeren Flemming Jensen godt, for ved premieren var forestillingen ikke faldet på plads.
Det er den nu, hvor "Skrump" er på turné med spark til højre og venstre på den politiske palet

""Skrump" er en to minutters overflødig sketch, der burde være strøget". Sådan skrev Ekstra Bladets anmelder i september efter premieren på "Skrump".

Flemming Jensen, der har skrevet farcen, kunne på det tidspunkt ikke være mere enig.

- Vi vidste, det var rivruskende galt allerede inden premieren. Forestillingen burde have været udsat i 14 dage, men det har et teater jo ikke råd til i disse tider. Det er uden sammenligning det mest forfærdelige, jeg nogensinde har prøvet, siger Flemming Jensen, der har en mindre rolle i forestillingen og derfor havde den smertelige oplevelse at sidde i kulissen "og se det hele gå ad helvede til".

- Men efter den forfærdelige premiere er det skønt, at det hele nu er spillet på plads. Ordene er de samme, men nu fungerer de, som de var tænkt. Det er dejligt at opleve, at forestillingen efter en problematisk fødsel endelig har fundet sin form.

"Skrump" foregår på en sydfransk privatklinik, hvor en skrupelløs slankelæge (Asger Reher) har borgmesteren fra Nordsjælland, Tour de France-rytteren og it-nørden blandt sine klienter. Da en voldsomt overvægtig milliardær bliver myrdet, gør en stout jysk Sherlock Holmes (Ole Thestrup) sin entré.
Pia Rosenbaum spiller et sødt lille fæhoved af en patient, og Joy-Maria Frederiksen er klinikassistentne, der skal holde øje med fedmekure og mordmysterium, når kaos kulminerer.
Pia Rosenbaum spiller et sødt lille fæhoved af en patient, og Joy-Maria Frederiksen er klinikassistentne, der skal holde øje med fedmekure og mordmysterium, når kaos kulminerer.
Foto: Folketeatret

Tosset hotel

Når "Skrump" overhovedet blev til, skyldes det Folketeatrets chef, Waage Sandø. Da han fik afslag på at købe rettighederne til "Fawlty Towers", altså "Halløj på badehotellet", bad han Flemming Jensen skrive en farce, der skulle foregå på et tosset hotel.

- Da Waage ringede, var jeg lige kommet hjem fra det dummeste, jeg har gjort i mit liv. Jeg havde forsøgt at tabe mig på klinik i Italien, hvor Morten Grunwald også har været, fortæller Flemming Jensen.

"Skrump" er ikke et nøjagtigt billede af slankeguruen Mességués klinik, så af samme grund har Flemming Jensen flyttet handlingen til sydfrankrig.
Skuespilleren og dramatikeren Flemming Jensen har skrevet manuskriptet til
Skuespilleren og dramatikeren Flemming Jensen har skrevet manuskriptet til "Skrump", som han også selv har en (kvinde)rolle i. PR-foto
Foto: Folketeatret

Politiske undertoner

Hvor Flemming Jensen tidligere har skrevet forestillinger, der har fået prædikatet "politisk korrekt", er det denne gang en farce med politiske undertoner, han har skrevet.

- "Skrump" er renset for gennemførte politiske argumenter. Men når handlingen kredser om fedmeproblematikken, er det svært ikke at drage paralleller til vores virkelighed, hvor man fra politisk hold overfører midler fra offentlige sløvhed til privat foretagsomhed, lover Flemming Jensen.

Den 61-årige skuespiller og dramatiker afslører, at forestillingens fysiske fedme er et billede på finanskrisen og det umådeholdne vokseværk, der førte til den.

Han erkender, at han denne gang bruger de politiske virkemidler mere skødesløst end tidligere og sparker både til højre og venstre på den politiske palet.

- Der skal ikke herske tvivl om, at vi er ude i et pjattet ærinde, men derfor kan man sagtens blande alvor ind. For mig er humor og alvor ikke modsætninger, understreger Flemming Jensen.

Optræder i kvindetøj

På Waage Sandøs opfordring har Flemming Jensen selv en rolle i "Skrump":

- Opgaven var at parkere mig i en lille rolle - set i lyset af, at jeg på det seneste har spillet flere meget krævende roller. Senest "Spindelvæv" på Det Kongelige Teater, hvor rollen var så opslidende, at jeg lå død hele dagen, når jeg skulle spille om aftenen.

Der var flest roller til mænd, og da der var brug for en kvinde mere, påtog Flemming Jensen sig for første gang at optræde i kvindetøj. Men vel at mærke ikke en karikeret revydame, men en sød, ældre kvinde.

Det sjoveste for Flemming Jensen har været at skrive mordefterforskerrollen til Ole Thestrup:

- Ole er en specialitet i dansk teater - ingen andre er som ham. Han har et udtryk, som er helt umuligt at erstatte. For en nedgroet sjællænder som mig har det været en udfordring at skrive til en mand, der er så udpræget jysk - selv i tøjstørrelsen, griner Flemming Jensen.

Odense Teater, 29.-31. december

Farce om fedme og finanskrise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce