Faglitteratur: Nyborg - byen midt i historien


Faglitteratur: Nyborg - byen midt i historien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

2017 var 500-året for Reformationen, og det blev markeret med store og små begivenheder mange steder på Fyn. Museumsdirektør Erland Porsmose fra Østfyns Museer har endnu engang sat sig for at komme med et bud på, hvad historien betyder for det østfynske område. Her gælder det fortællingen om Nyborgs historie i første halvdel af 1500-tallet. Perioden, hvor Reformationen fejede hen over store del af Europa. I de år kom Nyborg til at spille en helt central rolle som Danmarks hovedstad.

Det var en periode i danmarkshistorien, hvor der ikke kun var kamp om troen, men også om tronen. Martin Luther blandede sig i striden og fik således afgørende indflydelse på, hvorledes begivenhederne i Danmark udviklede sig. Erland Porsmose giver os en grundig gennemgang af både de (stor)politiske strømninger, kirkestriden i et bredt nationalt og internationalt perspektiv - og en fortælling om Nyborg i almindelighed og Nyborg Slot i særdeleshed. Hvad var det, der skete, og hvorfor?

Nyborg Slot står foran en stor ombygning. Kulturarven får for alvor en fremtrædende plads i byen ved Bæltet. Ikke bare som et støvet museum, men som rammen om en storslået fortælling. Jo, historien bliver i stigende grad omdrejningspunkt for byens identitet. Porsmose - og hans kolleger i Nyborg og Kerteminde - yder væsentlige bidrag til, at Fyn også på det kunst- og kulturhistoriske område træder i karakter som en international destination med solide rødder i det lokale liv.

"Konge af Luthers nåde" trækker over 15 gennemillustrerede kapitler tråde fra udviklingen i Europa til "reformationshovedstaden Nyborg". Bogen har således to spor: Det generelle - historikerens grundige gennemgang af Reformationens historie - og museumsdirektørens redegørelse for Nyborg by og slots betydning som nationens samlingspunkt. Bogen indgår i en serie, der skal være med til at skabe en stærk faglig platform for Nyborg Slots optagelse på den prestigefyldte verdenskulturarvsliste fra UNESCO. En opsummering af den omfattende undersøgelsesvirksomhed og forskning, der peger frem mod formidlingen i de nye udstillinger, der åbner på Nyborg Slot i 2020.

Faglitteratur:

Erland Porsmose: "Konge af Luthers nåde. Reformationen og kampen om kongemagten"

263 sider, Østfyns Museer

Faglitteratur: Nyborg - byen midt i historien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce