Færre store opsætninger: Besparelser vil ramme fynsk teater og musik

Store opførelser som Richard Wagners "Rihnguldet" kan blive en sjældenhed i Odense, hvis Odense Symfoniorkester skal bidrage til regeringens "omprioteringsbidrag".

Færre store opsætninger: Besparelser vil ramme fynsk teater og musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringens varslede besparelser kommer også til at ramme kulturen. Det kan gå ud over både kvalitet og kvantitet, mener chefer for Odenses kulturinstitutioner.

Kulturen er ikke fredet i forhold til de besparelser, som den nye regering vil indføre.

To procent om året de næste fire år kræver regeringen, at alle statens områder skal levere som et såkaldt "omprioriteringsbidrag".

Den samlede driftsramme på kulturområdet vil være reduceret med knap otte procent, når de fire år er gået. Det vil komme til at gå ud over de kulturelle udbud til fynboerne, mener blandt andre Jens August Wille, teaterdirektør på Odense Teater.

- Nu foreligger der ikke noget konkret , men forestiller vi os, at det bliver en ren grønthøstermodel, hvor alle skal spare de to procent om året, vil det sandsynligvis gå ud over vores udbud, siger han.

Det vil specielt blive sværere for Odense Teater at lave store forstillinger med mange medvirkende eller stort teknisk udstyr, hvis budgettet strammes yderligere.

- Det kan være sådan noget som musicals eller store klassikere med mange medvirkende. Det bliver altså sværere at være "det lille Kongelige Teater" i provinsen, og så skal publikum til hovedstaden for at opleve de store opsætninger, forklarer Jens August Wille, der heller ikke vil afvise, at det kan blive nødvendigt at slanke teatertruppen.

Kvalitet eller kvantitet

Hos Odense Symfoniorkester frygter musikchef Finn Schumacker også, at sparekniven vil skære toppen af kvaliteten.

- Det får indvirkning på kunsten, selvfølgelig gør det det. Det er jo ikke sådan, at vi har et lag fedt, vi kan skære i, siger han:

- Det vil enten gå ud over kvantiteten eller kvaliteten, og det er så den overvejelse, vi må gøre. Nu kender vi ikke omfanget endnu, men det kan betyde, at vores repertoire bliver mindre varieret, eller at vi ikke har råd til at hyre solister eller ekstra musikere til orkesteret. Så Bertel Haarders håb om, at det ikke vil kunne mærkes, det holder ikke, siger han med henvisning til et interview med kulturministeren i Politiken for nylig.

Dårligt signal

Kunstmuseet Brandts er ikke så sårbar over for besparelser på de statslige tilskud. Museumsdirektør Mads Damsbo mener dog, at det er et dårligt signal, regeringen sender:

- Langt det største bidrag, vi får, kommer fra Odense Kommune, så i den forstand er vi ikke så sårbare. Men vi kæmper jo en kamp for at få flere kulturpenge til provinsen. Så hvis det bliver en model, hvor alle skal spare lige meget, er det et rigtig dårligt signal, man sender fra Kulturministeriets side.

Samlet set lægger kulturminister Bertel Haarder op til, at der over fire år skal spares knap 600 millioner kroner på kulturinstitutionernes drift, der i år koster omkring 4,4 milliarder kroner.

Færre store opsætninger: Besparelser vil ramme fynsk teater og musik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce