Fabelagtig debutroman


Fabelagtig debutroman

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dødens Gab møder Paul Auster og Alice i Eventyrland i Steven Halls første roman

Hukommelsestab er ved udvikle sig til en ny genre, hvor film som f.eks. "Memento" og "Stay" er moderne klassikere. Nu er der en litterær konkurrent på banen, én som vel og mærke sprænger alle rammer.

Steven Halls "Råchockteksterne" er ren kult. Handlingen begynder tre år efter, at Eric Sanderson har mistet sin kæreste ved en drukneulykke i Grækenland. Han vågner op på gulvet hjemme i Derby uden hukommelse og begynder langsomt at trævle sit liv op. Der er imidlertid et mindre problem. Det er hans 11. sammenbrud, og samtidig begynder han at modtage breve fra "Den Første Eric Sanderson". Breve med tips om hans identitet. Og hvad der gik galt.

Det lyder klassisk, men Hall skaber et univers, hvor "Dødens Gab" møder Paul Auster, og som låner fra eventyr og fabler som "Alice i Eventyrland" og "Tusind og én nats eventyr". En af hovedpersonerne er således den gigantiske konceptuelle haj Ludovic, der lever af menneskelig hukommelse (det mentale vraggods og drivtømmer vi ikke kan komme af med), og som har sat sig for at udslette Eric (den anden).

Forvirret? Det er der grund til, for bogen er langt ude. Men Hall bevarer overblikket og fortæller stramt og sikkert. Accepterer man blandingsmisbruget af genrer, venter der en fantastisk læseoplevelse.

"Råchockteksterne" har et flot omslag og ditto tilrettelæggelse. Den er oversat efter originaltitlen "The Raw Shark Texts". Bogen er flot oversat, så den vildtvoksende fortælling kommer sikkert i mål, men titlen holder ikke. Steven Hall opfinder et betydeligt maritimt univers, der er afgørende for handlingen, og hér bliver titlen til flot form uden indhold.

"Råchockteksterne" er fabelagtig i ordets oprindelige betydning. Den er new age science fiction i en tid, hvor det igen er på mode at vende blikket indad, og bogen er oversat til 20 sprog. Desuden er en film på vej, og iscenesættelsen låner fra f.eks. "The Matrix". Men det er samtidig en megen litterær bog. Og nogle bøger lever bedst som ... bøger.

Om bogen - udkommer i dag

Steven Hall: "Råchockteksterne". Oversat af Hans-Jørgen Birkemose. 454 sider, 349 kroner, Klim.

Fabelagtig debutroman

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce