Faaborg Museum: Flaskepost til fremtiden

Rune Bosses cylindre med jordprøver er forseglede hilsener til fremtiden, der fortæller om vores tid - som 1800-tallets kunstnere fortalte om naturen i deres tid. I baggrunden L.A. Rings maleri "Teglværksarbejdere. Ladby Teglværk", 1892. Foto: Kim Rune

Faaborg Museum: Flaskepost til fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For kunstneren Rune Bosse er det vigtigt at vise det, der er, og at verden hænger sammen

Kunst: Tværsnit af jord hængt op som billeder, et jordlaboratorium og store epoxy-ampuller med jord fra fire områder - alt sammen udstillet på et kunstmuseum. Det giver mening, når der er tale om kunstneren Rune Bosse. Faaborg Museum har inviteret ham og kunstneren Camilla Berner til at være med i udstillingen "Jordforbindelser", og et af hans mål har været at forbinde kunst og videnskab igen, som i 1800-tallet.

Selv om han har indrettet et laboraturium i udstillingen, har han ikke selv en videnskabelig baggrund. Snarere en mere naivistisk tilgang, som han kalder det.

- Man går i skole og terper, men de oplevelser, jeg selv har haft i naturen, har jeg lært mere af. Sammenhængen mellem krop og sind giver en sanselig viden, som det er nemmere at referere til, siger han.

- For mig er det ikke så vigtigt at skabe noget nyt, men at skildre det, der er. Vi har behov for at se, at verden hænger sammen.

Rune Bosse har sat tværsnit af jord op som billeder med reference til 1800-tallets landskabsmalere.  Foto: Kim Rune
Rune Bosse har sat tværsnit af jord op som billeder med reference til 1800-tallets landskabsmalere. Foto: Kim Rune

Fire slags jord

Rune Bosse er inspireret af det tætte samarbejde mellem kunst og videnskab i 1800-tallet, som udstillingen skildrer, og vil med sit værk forbinde de to igen.

Med redskaber, der kan række 20 meter ned i jorden, har han taget jordprøver i de fire landskaber, der knytter sig til museerne bag udstillingen. Prøverne er støbt ind i 30 centimeter lange cylindre af epoxy-resin, så man ser de forskellige jordlag - som viste sig at være meget forskellige fra sted til sted. Lerbjerget i Svanninge Bakker består for eksempel så meget af ler, at det var umuligt at trænge igennem mere end de øverste 20-30 centimer, og på Skejten ved Fuglsang Museum fik han samme problem, fordi jorden var fuld af flintesten.

På den måde skildrer kunstneren landskabet med moderne metoder. Hans værker er beskeder til fremtidens mennesker, som hans 1800-talskollegers billeder var det.

- En slags flaskepost til fremtiden, som han kalder sine rør.

Kunstneren Rune Bosse i sit jordlaboraturium i en af Faaborg Museums sale.  Foto: Kim Rune
Kunstneren Rune Bosse i sit jordlaboraturium i en af Faaborg Museums sale. Foto: Kim Rune
Jordprøver i Rune Bosses jordlaboratorium. Her findes blandt andet ler fra Lerbjerg i Svanninge Bakker.  Foto: Kim Rune
Jordprøver i Rune Bosses jordlaboratorium. Her findes blandt andet ler fra Lerbjerg i Svanninge Bakker. Foto: Kim Rune

Faaborg Museum: Flaskepost til fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce