For kunstneren Rune Bosse er det vigtigt at vise det, der er, og at verden hænger sammen

Kunst: Tværsnit af jord hængt op som billeder, et jordlaboratorium og store epoxy-ampuller med jord fra fire områder - alt sammen udstillet på et kunstmuseum. Det giver mening, når der er tale om kunstneren Rune Bosse. Faaborg Museum har inviteret ham og kunstneren Camilla Berner til at være med i udstillingen "Jordforbindelser", og et af hans mål har været at forbinde kunst og videnskab igen, som i 1800-tallet.

Selv om han har indrettet et laboraturium i udstillingen, har han ikke selv en videnskabelig baggrund. Snarere en mere naivistisk tilgang, som han kalder det.

- Man går i skole og terper, men de oplevelser, jeg selv har haft i naturen, har jeg lært mere af. Sammenhængen mellem krop og sind giver en sanselig viden, som det er nemmere at referere til, siger han.

- For mig er det ikke så vigtigt at skabe noget nyt, men at skildre det, der er. Vi har behov for at se, at verden hænger sammen.

Fire slags jord

Rune Bosse er inspireret af det tætte samarbejde mellem kunst og videnskab i 1800-tallet, som udstillingen skildrer, og vil med sit værk forbinde de to igen.

Med redskaber, der kan række 20 meter ned i jorden, har han taget jordprøver i de fire landskaber, der knytter sig til museerne bag udstillingen. Prøverne er støbt ind i 30 centimeter lange cylindre af epoxy-resin, så man ser de forskellige jordlag - som viste sig at være meget forskellige fra sted til sted. Lerbjerget i Svanninge Bakker består for eksempel så meget af ler, at det var umuligt at trænge igennem mere end de øverste 20-30 centimer, og på Skejten ved Fuglsang Museum fik han samme problem, fordi jorden var fuld af flintesten.

På den måde skildrer kunstneren landskabet med moderne metoder. Hans værker er beskeder til fremtidens mennesker, som hans 1800-talskollegers billeder var det.

- En slags flaskepost til fremtiden, som han kalder sine rør.

  • Michael Bager

    Af:

    Journalist på kulturredaktionen på Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis. Har tidligere redigeret det ugentlige magasin Kultur - set fra Fyn. Skriver også lejlighedsvis klummer i magasinet Base Bolig. Har været nyhedsredaktør for Fyens Stiftstidende og kulturredaktør for de to fynske avisers fælles kulturredaktion. Ansat på Fyens Stiftstidende siden 1985 og inden da på Fyns Amts Avis. Var i en årrække medlem af Fynske Mediers bestyrelse. Gift og har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Kunstudstilling: Menneskespor i naturen

Kunstudstilling: Menneskespor i naturen

Faaborg Museum: En gyvelpavillon i bakkerne

Faaborg Museum: En gyvelpavillon i bakkerne