Anmeldelse

Odense Sommerrevy har fået tænder og originalitet, og det klæder den nye revy, at også det hyggelige, gakkede og sjove kan bide og overraske.

Scene: Vi er midt i anden akt, da årets hold indtager scenen i jakkesæt uden bukser. "Undskyld" synger de medvirkende. De beklager dyr i bure, nedskæringer i folkeskolen og i skattevæsenet, den manglende pleje af ældre.

De undskylder en kendt politikers fest af andres ulykke, og mens de synger den ene undskyldning efter den anden, bliver de vers for vers mere skingre at høre på. Til sidst er stemmerne i så meget falset, at kun hunde kan høre, hvad der synges, men det lever vi med, for Jens Boutrups skæve tekst er forstået.

Odense Sommerrevy

Odense Sommerrevy: "Slip latteren løs".Instruktør: Anders Lundorph, kapelmester: Morten Wedendahl, scenografi: Michael Eglin, kostumer: Michael Nøhr.

Sskuespillere: Lars Arvad, Anders Bircow, Charlotte Guldberg, Thomas Mørk og Vicki Berlin.

Set til premieren 11. maj. Spiller på Engen i Fruens Bøge, Odense, til 10. juni.

Selv behøver Odense Sommerrevy ikke undskylde. Den kom pænt fra start sidste år og klatrede lige akkurat op på de godkendte fire stjerner. I år står den solidt på samme karakter - uden hjælp fra den nyhedens interesse og velvilje, der følger nye initiativer. Det gør den især, fordi revyen har fået mere bid og originalitet.

Samtidig er den også i år en musikalsk overskudsrevy. Kapelmester Morten Wedendahl og hans hold, der sidder perfekt scenograferet på en forhøjning bagest på scenen, spiller med overskud, indlevelse og små indlagte musikalske hints til det sagte.

Synges der for eksempel om "Matador", sniges lige et par toner fra kendingsmelodien raffineret med. Også scenografi og kostumer holder højt niveau med en sikker balance mellem enkelhed og storladenhed.

Anders Bircow i sit eget nummer:
Anders Bircow i sit eget nummer: "Gulddrengen". Foto: Odense Sommerrevy

Op og ned og op igen

Samlet set er årets revy en oplevelse i kuperet terræn. Nogle numre sidder perfekt i revyskabet, andre er jævnt gode, og enkelte burde have været luget ud eller strammet op.

Stemningen sættes således højt med et festligt åbningsnummer, "Vi gør det igen", og så er vi desværre øjeblikket efter på bunden med et traditionelt og kedeligt sprogforviklingsnummer med alt for gammeldags "De" og "Frue".

Det efterfølgende fynske nummer, "Fla'u'", skrevet af Niels Olsen, løfter os lidt op igen med et angreb på falske nyheder: "Breaking News hvert eneste døgn, så går der et par dage, og så var det løgn."

Og til det solide - uden svidende bid og forkrampede mavemuskler - finder vi et H.C. Andersen'sk nummer om Facebook i Odense, der "åbner en bog, hvor enhver kan blive skribent - og det kræver ikke engang talent". Og sproglig leg med firmanavne i et nummer om en blogger.

Et sjofelt nummer om en drone, der forveksles med ordet kone, er ikke tekstmæssigt den store oplevelse, men Thomas Mørk redder nummeret til høj latter, fordi han kan underspille. Han kan være en gennem-troværdig, akavet og forbavset tøffelhelt.

Højdepunktet i første akt er Leif Maiboms tekst "Nye tider" om et postbud i skikkelse af revydirektør Lars Arvad. Elegant skrevet og med fin pointe, og Arvad har fra begyndelsen godt fat i sit publikum. Alle skuespillere kan snuble i en tekst - især til en nervebelastet premiere, og revydirektøren snubler så meget, at han må stoppe orkesteret og tage et vers forfra.

Sjældent har jeg set så elegant et fald. Arvad improviserer sig så fremragende ud af situationen, at jeg anbefaler ham at snuble i det nummer hele sæsonen. Hjertegribende og ustyrligt morsomt.

En scene fra det gakkede nummer om brunsviger. Lars Arvad til venstre, Anders Bircow til højre. Foto: Odense Sommerrevy
En scene fra det gakkede nummer om brunsviger. Lars Arvad til venstre, Anders Bircow til højre. Foto: Odense Sommerrevy

Revy om revyen

Det er i anden akt, at de øvrige tre på scenen får vist deres bedste. I sit eget nummer, "Gulddrengen", er Anders Bircow en aldrende Gulddreng, der indtager scenen med guitar og solbriller - og selvfølgelig en stor guldkæde om halsen. Fint skrevet, fint fremført.

Charlotte Guldberg er især god, når hun synger. Som Mette Frederiksen i skikkelse af en isdronning synger hun med stor kraft og sikkerhed og bidrager dermed til, at revyen også stemmemæssigt bliver en flot musikalsk oplevelse.

Vicki Berlin lader selvudleverende sin bare mave flyder ud over buksekanten i sit eget nummer om den unge programpige Camilla, der gerne vil være kendt og derfor har fået et fritidsjob hos Odense Sommerrevy. Her mødes hun af gråt hår og mormor-arme. Et nummer med små fine pointer undervejs og en solid til sidst.

Også i et andet nummer indgår selve revyen, og det er dejligt skævt. Det begynder fjollet med flade vitser, men så går alt i stå, og Lars Arvad må ringe efter hjælp for at få revyen genstartet.

Skæv tilgang er der også i et godt, bidende nummer om Donald Trump, skrevet af Flemming Jensen. Det begynder traditionelt, men hører Trump overhovedet hjemme i revyen, spørges der overraskende fra scenen.

Det er man nødt til at se sommerrevyen for at få svaret på. Til gengæld afslører jeg gerne for alle brunsvigerelskende fynboer, at vi også i år får en langt-ude-gakket-vanvittig hyldest til vor sukrede kage. Og at det indslag skal man nok være lidt gakket fynbo for at holde af.

Revyen slutter med et festligt fællesnummer af Henrik Lykkegaard, hvor den lover at komme igen til næste år. Til det er kun at sige: Ja, tak!

Vicki Berlin i sit eget nummer om programpigen Camilla. Foto: Odense Sommerrevy.
Vicki Berlin i sit eget nummer om programpigen Camilla. Foto: Odense Sommerrevy.
  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist og souschef på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis' kulturredaktion. Her beskæftiger jeg mig især med bøger og museer, men indimellem også med teater, film m.m. Jeg har været ansat i Fynske Medier siden 1990 og har blandt andet været redigerende, weekendredaktør, designchef og redaktionschef. Jeg bor i en landsby på Østfyn med mand og børn. Holder af både have og hav.