Evita og statskundskaben

I aften bliver 26-årige Bjørg Gamst hele Nyborgs Evita. Hun har hovedrollen som argentinske Eva Duartes, senere Peron, i Nyborg Voldspils opsætningen af Lloyd Webber-musicalen.
Foto: Ole Friis

Evita og statskundskaben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statskundskabstuderende Bjørg Gamst har kæmpeopgaven med Eva Peron i Nyborg Voldspils "Evita"

Tro det eller lad være: Statskundskab kan give adgang til teater- og musicalscenerne.

Sådan er det for Bjørg Gamst.

Den statskundskabsstuderende fra København med en bachelor i hus i faget står fra torsdag med hovedrollen som Eva Peron i Nyborg Voldspils udgave af Andrew Lloyd Webbers og Tim Rice' musical "Evita".

I kunst som i politik gælder det spillet om magten.

Bjørg Gamst har i sit studenterjob i Velfærdsministeriet snuset til den politiske magt. Men hun vil langt hellere de næste tre uger magte kunsten af give voldspilpublikum en oplevelse af karakteren Eva Peron.

Bjørg Gamst, der er 26 år og oprindeligt fra Maribo, har nu prøvet at stå på en musical- og teaterscene før, både som amatør og i de mere professionelle scenejob.

Hun har blandt andet haft roller i "Les Miserables", "Jekyl and Hyde" og "Cabaret" og har lige gjort forestillingen "La Cage Aux Folles" færdig.

Mange af rollerne har været for Lollands Egnsteater, men hun har også haft opgaver i det københavnske.

Bortset fra en bustur sammen med egnsteateret for nogle år siden for at se Nyborg Voldspils "My Fair Lady", så har Bjørg Gamst ingen forhold til voldspillet. Og hun har aldrig overvejet at stille op som aktør i Nyborg. Så tilbuddet om hovedrollen fik hun ved det, hun selv betegner som en ren tilfældighed.

- Ja, det har for mig været sådan, at jeg i nogle år har forsøgt at lægge det med sang og teater lidt på hylden for at koncentrere mig om mit studium, fortæller hun.

- Men altså, jeg bliver gang på gang grebet af det. Faktisk har jeg svært ved at undvære det, har jeg fundet ud af.

Da så Bjørg Gamst alvorligt overvejede et skift til skuespilleruddannelsen, skulle sangstemmen opdateres hos med en sanglærer.

- En veninde gik hos Johnny Jørgensen, som jeg kendte fra tidligere. Da jeg kontaktede ham, foreslog han mig straks at gå til optagelsesprøve på "Evita" i Nyborg, som han er kor- og sanginstruktør på, fortæller Bjørg Gamst.

- Det kom helt overrumplende. Så jeg trak på det. Jo, men jeg kunne jo altid gå til prøve og sige nej, hvis jeg fortrød, forklarede Johnny mig.

- Jeg gik til optagelse og fik rollen som Eva Peron tilbudt. Det kunne jeg naturligvis ikke sige nej til.
Santa Evita. Eva Perons image som levende helgen fik hun især på grund af den fond, hun oprettede. Her er Evita (Bjørg Gamst, med sort hår) på besøg på børnehjemmet.
Santa Evita. Eva Perons image som levende helgen fik hun især på grund af den fond, hun oprettede. Her er Evita (Bjørg Gamst, med sort hår) på besøg på børnehjemmet.
Foto: Ole Friis

Fedt at spille Evita

- Jeg kan slet ikke sige, hvor fedt det er at få lov til at lave den her rolle.

Særlig fedt, måske, i det år, hvor Bjørg Gamst har valgt at skifte uddannelse og begynder på Det Danske Musicalakademi i Fredericia.

- Ja, jeg er nødt til at prøve det af. Så jeg begynder på de tre års uddannelse i Fredericia den 11. august. Så jeg skal spille "Evita" færdig i den uge, hvor jeg begynder i Fredericia, siger Bjørg Gamst.

- Jeg ved, at jeg med den rolle her på Nyborg Vold henter mange gode lærepenge, netop fordi Eva Peron som karakter er så sammensat. Jeg skal spille hende som 15-årig og som 30-årig. Der er tre-fire karakterer i den rolle. Og så er jeg stort set på scenen under hele forestillingen.

At den statskundskabsstuderende lige skulle få en hovedrolle i en musical, der handler om politisk magt, var et rent tilfælde.

- Men min viden fra studiet har jeg da i en vis forstand kunnet bruge. I en af sangene er der henvisninger til politiske filosoffer. Jeg ved for eksempel udmærket, hvem den italienske teoretiker Maciavelli var og kender indgående hans teorier om, hvordan man vinder den politiske magt, siger Bjørg Gamst.

- Den baggrundsviden giver mig da en form for ekstra sikkerhed.

Det kan der være brug for, for når det torsdag kl. 20 er alvor, skal Bjørg Gamst vise, at hun ikke kun kan synge og spille Eva Peron, men ER hele Nyborg Voldspils Evita.

- Tidligere var jeg altid meget, meget nervøs ved premieren. De senere år har jeg fået styr på sangen. På forhånd ved jeg, at jeg kan, siger hun.

- Men det her er jo en hovedrolle og en kæmpeopgave. Så jo, jeg tror, jeg bliver nervøs, siger hun.

Her gælder det om at have magten, ikke som politiker over andre, men som kunstner over sig selv. Så nervøsiteten styrker, ikke svækker, præstationen.

Premiere torsdag på Nyborg Vold
Fakta
Musicalen "Evita" er skrevet af Andrew Lloyd Webber og Tim Rice.

"Evita" opføres fra den 31. juli til 17. august på voldspilsscene ved Møllebakken i Nyborg. Der er 55 medvirkende på scenen, 24 musikere i orkestret og 200 frivillige hjælpere.

Instruktør er Sune Svanekier. De øvrige i instruktørteamet er dirigent Susanne Vibæk, koreograf Maibritt Jensen, sang- og korinstruktør Johnny Jørgensen, kostumier Anne Jørgensen og scenograf og lysdesigner Jens Klastrup.

Læs mere på www. nyborgvoldspil.dk.
Fra fattig pige til magtens tinde
Musicalen "Evita" bygger på Eva Duartes korte liv og dramatiske skæbne i Argentina.

Den fattige pige fra landet søger lykken i hovedstaden Buenos Aires. I kraft af sit udseende og sceniske talent får hun succes som fotomodel, radio-stjerne og skuespiller.

Hun møder oberst Juan Peron, som har politiske ambitioner. Sammen arbejder parret på at få Juan Peron valgt til præsident. Under mottoet "Et nyt Argentina" vinder Peron valget i 1946.

Men den mest populære i det argentinske folk er Eva Peron, og den status bevarer hun til 1952, hvor hun dør af en kræftsygdom.

Evita og statskundskaben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce