Et nyt årti uden fælles visioner


Et nyt årti uden fælles visioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne i Assens var kloge, da de i sin tid vedtog at bruge millioner af kroner på at omdanne en gammel tobaksfabrik midt i byen til et højprofileret kulturhus. Det samme var politikerne i Middelfart, da de gennemførte idéen om Kulturøen. Og politikerne i Odense, da de fik omdannet en gammel klædefabrik til det, der nu er en af landets bedst kendte kunsthaller.

Den slags omfattende beslutninger koster penge og mursten og rækker langt ud i fremtiden. Derfor er kulturhusene og kunsthallen og f.eks. Kansas City håndgribelige udtryk for, at politikerne har haft visioner på kulturlivets vegne.

Der er andre steder, hvor man også er visionære lige nu. I Svendborg bygger man på et 40 millioner kroner dyrt kulturhus, så man kan komme op på det niveau, som Assens og Middelfart er på. I Middelfart arbejder man med planer for en 50 millioner kroner dyr udvidelse af Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus. Og i Faaborg diskuterer man fortsat en kulturhus-løsning.

Også i Odense har man store planer - blandt andet om et nyt stort musik- og teaterhus og om en kraftig udbygning af museet Møntergården. Oven i købet har en række af de fynske kunstinstitutioner udarbejdet et fornemt skitseoplæg til, hvordan Odense - måske fra dette årti - kan rumme en kunstby, der samler de kunstneriske institutioner ét sted.

Det er dejligt, at der er nye idéer til det årti, der begynder i morgen. Det er også dejligt, at politikere og kulturentreprenører er klar til at diskutere de nye idéer og forsøge at skaffe penge.

Men det er trist, at der stadig ikke er en samlet vision for, hvordan det fynske kulturliv skal udvikle sig i det nye årti. Der er dårligt nok nedskrevne visioner for de enkelte kommuners kulturliv, selvom f.eks. Odense Kommune tidligere på året barslede med noget skønlitteratur om, hvor byens kulturpolitik skal have sit fokus.

Et øget samarbejde mellem de fynske kommuner om kulturlivsvisioner kunne f.eks. begynde med at problematisere, om det er fornuftigt, at hver kystby får sit eget kulturhus. Er der virkelig brug for det? Er der tilsvarende brug for, at hver eneste fynsk købstad vedligeholder sit eget egnsmuseum?

Fynsk kulturliv kan nå langt med alle de idéer og alt det talent, der er på Fyn. Det kræver bare en overordnet planlægning og struktur. En planlægning og en struktur, som politikerne skal være med til at beslutte, hvis de tør. Tør de det?

Et nyt årti uden fælles visioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce