Er det slut med fiktion?


Er det slut med fiktion?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremragende svensk roman, der angiveligt er verdens sidste

Hvad går man som læser ind til, når man påbegynder læsningen af "Verdens sidste roman"? Og hvad begiver forfatteren sig ud i, når han beslutter sig for at skrive "Verdens sidste roman"? Titlen på den svenske forfatter og tv-vært Daniel Sjölins tredje roman er sjældent intrigerende og arrogant, ligesom selve romanen er det. Gennem James Joyce-inspirerede bevidsthedsstrømme leverer fortælleren - forfatteren og tv-værten Daniel Sjölin - et fabulerende angreb på romangenren.

Det er fiktionen, der står for skud. Grænserne mellem virkeligheden og den i romanen skabte virkelighed flyder ud, som de har gjort det i et utal af andre postmoderne trompe l'oeil-romaner, hvor forfatterens person og liv blander sig med hovedpersonens. Når alt kommer til alt, ER forfatteren romanens hovedperson. "Her er min bog - lev med mine ord. Vær dem. Elsk dem. Elsk mig. Du er læseren. Jeg ejer og foragter dig.", hedder det eksempelvis et sted i bogen. Det er denne skrupelløse, fandenivoldske arrogance, der gør "Verdens sidste roman" anderledes og fornyende.

I strømmen af ord dukker momentant glimt af en historie op. En historie om en alkoholiseret forfatter og mediedarling uden empati eller nogen rigtige venner og med psykopatiske træk og en mor, der synker ned i Alzheimers' mørke. Trods de mange forsøg på at fravriste romanen sin fiktionalitet, ender fiktionen ikke her. Den lever videre i genspejlingen fra virkeligheden, som vi tror, vi kender den. Og lever i bedste velgående.

Om bogen

Daniel Sjölin: "Verdens sidste roman", 380 sider, 299 kroner, Athene.

Er det slut med fiktion?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce