Endnu en stjernestund


Endnu en stjernestund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PIANIST: Grigorij Sokolov spiller ikke musikken - han lever den

I går eftermiddag gav Grigo-rij Sokolov alle de ekstranumre, som publikum ved torsdagens og fredagens klaverkoncerter blev "snydt" for.

Den russiske pianist er kendt for ikke at give ekstranumre, når han optræder med symfoniorkester. Måske fordi han synes, at han allerede ved at være solist har taget det fokus, han skal.

Men han er ikke karrig med ekstranumrene, når han er solo på scenen, så i går fik vi tre af slagsen - en blanding af chopin'sk sprudlen, østeuropæisk melankoli og barok- agtig elegance.

Selve koncerten var endnu en af de stjernestunder, man som Sokolov-fan er blevet så forvænt med.

Sidst den 55-årige pianist gav en recital i Odense, spillede han udelukkende Beethoven - og da Beethoven fylder meget i Sokolovs musikerskab, var der også to af hans sonater på programmet denne gang. Ækvilibristisk og enestående fortolket, men skal jeg være ærlig, så er "Beethoven solo" en kende for højromantisk for mig. Jeg savner orkestret til at bryde ind, tage over og give modspil.

Til gengæld var Sokolovs Bach-fortolkninger en kolossal oplevelse.

Hans opførelsespraksis er uortodoks - for med sin romantiske "bagrundsstråling" trækker, flår og skubber han til Bachs strenge former.

Men det enestående er, at Sokolov ikke bare giver et personligt bud på musikken, nej, han stiller sig billedlig talt bag Bach, kigger komponisten over skulderen og ser noderne blive prentet papiret - så Sokolov spiller musikken, som den må have lydt for Bachs indre øre.

Samtidig har Sokolov en forunderlig evne til at in- korporere senere stilarter og andre musikalske tilstande i sit spil.

Og så er den ene hånd aldrig akkompagnatør for den anden, her er hver eneste melodistump, hver eneste trille ligeværdig og lever sit selv-stændige liv.

Sokolov læser ikke musikken, han lever den - og derfor lader man sig rive med af den sære, tilbageholdende mand, der ikke løsner et smil, mens han er på scenen - og som besynderligt nok ikke røber sin egen sindsstemning, men akkumulerer al sin energi over i musikken.

Det er fabelagtigt!

Lene Kryger

Odense Koncerthus, søndag: Recital med pianisten Grigorij Sokolov.

Endnu en stjernestund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce