En stilfærdig stilskaber


En stilfærdig stilskaber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg var 14, da jeg fik min første lp med J.J. Cale af min bror. Jeg modtog den med slet skjult skepsis, for hvad skulle jeg med en sindig gang bluesrock, når det mest var Slade, Status Quo og Queen, der kørte på min grammofon?

Men fordelen ved at have ældre brødre er jo, at de formår at åbne ens ører for musik, man ellers aldrig ville have givet en chance. Præcis sådan gik det med opsamlingsalbummet "Troubadour" fra 1976, hvis A-side bl.a. indeholdt "Hey Baby", "Cocaine" og "Travelin' Light", som for altid tatoverede sig ind i min erindring.

"Troubadour" blev min første og største affære med J.J. Cale - og da han er en mand, der kun sjældent belemrer sit publikum med nye plader, har han levet gemt, men bestemt ikke glemt i min underbevidsthed. Indtil nu, hvor han efter otte års musikalsk tavshed udsender endnu et studiealbum.

Her er alt velgørende velkendt, når den sumpede, rolige rootsrock - grænsende til det apatiske - får følgeskab af Cales karakteristiske uptempo-skiffle og melankolske bluesnumre.

Men uanset hvor tilbagelænet J.J. Cale kan virke, så er nysgerrigheden hans drivkraft. Og skulle nogen være i tvivl om, hvorvidt man kan parre rock, cocktailjazz og salsa, behøver de bare at lytte ganske få sekunder til nummeret "Rio".

I parentes bemærket spiller den 65-årige Cale selv hovedparten af instrumenterne på albummet - ikke mindst en smidig og udtryksfuld guitar, der nok skal kunne gøre en Eric Clapton eller Mark Knopfler benovet.

Lige så anonym J.J. Cale ynder at være som privatperson, lige så insisterende nærværende og sagtmodigt frembrusende er han som pladekunstner. Det høres på "To Tulsa And Back", der på en gang er et musikalsk testamente og et fremadskuende album fra en af rockens største og mest stilfærdige stilskabere.

Lene Kryger

J.J. Cale: "To Tulsa And Back", Capitol.

En stilfærdig stilskaber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce