En snegl med succes


En snegl med succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fladskærmen på væggen er avanceret, men når vi sætter os for at tjekke de seneste nyheder på tekst-tv, er det alligevel som om det højteknologiske lyntog er gået i stå

Tælle, tælle, tælle... Det trecifrede tal i tekst-tv's øverste linje snegler sig af sted mod det valgte sidenummer. Ventetiden synes uendelig - og i nogle tilfælde går der da også op mod et halvt minut, før der endelig er gevinst.

Ikke desto mindre er tekst-tv i den grad udbredt. Med 1,7 millioner ugentlige brugere er tjenesten en succes, der er til at tage og føle på. Annie Gertz, der er redaktør på TV 2's tekst-tv, forklarer populariteten således:

- Det er lige ved hånden. Du kan lynhurtigt få et overblik over dagens nyheder - og så er det meget nemmere end at skulle til at tænde sin computer for at få de samme oplysninger.

Gået i stå

Tekst-tv, eller teletext, som det hedder på engelsk, blev opfundet i begyndelsen af 1970'erne. Det skete hos British Broadcast Corporation, bedre kendt som BBC, der er Storbritanniens nationale public service-udbyder af radio og tv.

Man ønskede at udvikle en metode til at sende undertekster, og omtrent samtidig fik man den idé, at man udover at vise programmernes dialog som tekst kunne bruge det samme system til at sende alle mulige andre informationer - som for eksempel nyheder og programoversigter.

Det system, som BBC udviklede, og som var verdens første tekst-tv-system, blev kaldt "Ceefax". Den 4. januar 1973 blev det demonstreret for første gang. Og siden da har det ikke ændret sig ret meget.

I en periode med hastig teknologisk udvikling kan det virke underligt, at man stadig må døje med en teknik og en grafik, der får selv en gammel Commodore 64 til at ligne et højteknologisk vidunder. I en artikel fra Finansforbundets magasin, "Bon", fra 2004 fortæller chef for DR's tekst-tv Erik Nørgaard Gravesen, at der har været forsøg på at udvikle det grafiske udtryk, men at tiltagene aldrig har bidt sig fast.

- Danskernes fjernsyn er ikke kalibreret til de nye formater, og det giver ingen mening at sende en ny standard af tekst-tv ud, hvis der ikke er nogen til at modtage det, lyder det i artiklen.

Lange udsigter

Men lige nu står vi i mange af de europæiske lande på tærsklen til at skulle gå fra analogt til digitalt sendenet. Det betyder bedre lyd og billede samt større udbud af tv-kanaler. I Danmark hedder datoen oktober 2009, men spørgsmålet er, hvad det vil betyde for tekst-tv's fremtid.

- Med det digitale sendenet kan tekst-tv blive en sammensmeltning mellem almindelig tekst-tv og tv. Det bliver med ny grafik og med mange flere oplysninger. Men jeg ved ikke, hvornår vi ser det i Danmark, siger redaktør på TV 2's tekst-tv Annie Gertz.

- Det kommer i hvert fald ikke som det første med digitaliseringen til næste år, mener hun.

I tekst-tv's moderland, Storbritannien, lader det også til, at moderniseringen har lange udsigter. For selvom hele syv millioner britiske husstande har en digital boks, så bruger de fleste af dem alligevel BBC's tekst-tv. Og forklaringen er ifølge Erik Nørgaard Gravesen, chef for DR's tekst-tv, ligetil:

- Det er simpelt. Det er enkelt. Og alle kender det.

En snegl med succes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce