En påfugl for en zoo-plakat

Johannes Larsens "Paafugl" som plakat for Københavns Zoo i 1903.

En påfugl for en zoo-plakat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UDSTILLING: Zoo og kunstnerne er næste tema på Johs. Larsen-Museet

Zoologisk Have i København var omkring århundredskiftet af uvurderlig betydning for Johannes Larsen og Fritz Syberg og i det hele taget hele kunstnerkolonien på Fyn. Også fordi de alle altid, når de var i København, kunne bo på det sybergske landssted Valdal på Søndermarken, et stenkast fra haven.

Zoos rolle som modelhave med levende modeller for samtidens kunstnere blev udnyttet i en grad, så Johannes Larsen Museet i Kerteminde 10. marts i år kan åbne dørene for særudstillingen "Kunstnerne og Zoologisk Have".

- Johannes Larsens forhold til Zoologisk Have var tæt. Hans første gennembrud som maler skete i 1891 med et stort oliemaleri af pelikanerne ved den store fugledam i Zoo, og hans andet gennembrud skete i 1903, hvor han solgte et billede til Statens Museum, malet inde fra fugleburet i Zoo. Derfor er det glædeligt, at vi her i Kerteminde som de første viser den store planlagte udstilling, siger museumsdirektør Erland Porsmose fra Kertemindeegnens Museer.

Han er for øjeblikket i fuld gang med et stort illustreret katalog på 250 sider, som i en række artikler af forskellige forfattere behandler de mange sider af samme sag: At kunstnerne var/er vilde med Zoologisk Have.

Dette værk skal ligesom udstillingen selv være med til at fejre, at Danmarks største kunstsponsor - Ny Carlsberg-fondet - fylder 100 år i år.

Det er fondets formand, kunsthistorikeren og forfatteren Hans Edvard Nørregård Nielsen, som har foreslået museet at være med til at lave en udstilling omkring Zoo og kunstnerne.

I det store forberedende arbejde til udstillingen, som kommer til at rumme billeder fra mange museer og private, har Erland Porsmose bl.a. været på besøg i Zoos meget omfattende, men endnu uregistrerede arkiv.

- Det er forbløffende, hvad der ligger. Bl.a. fandt jeg kvitteringen på Johannes Larsens frikort til Zoo i 1891, ligesom jeg også fandt plakater gennem 100 år. Deriblandt Johannes Larsens fra 1903, siger Erland Porsmose, som også kan oplyse, at det nære forhold til Zoo også betød udveksling af dyr.

- Johannes Larsen sendte en skovmår fra Kerteminde til København og fik til gengæld en pibesvane retur, ligesom han fik en påfugl for at tegne plakaten i 1903, siger Erland Porsmose.

Udstillingen "Kunstnerne og Zoologisk have" på Johannes Larsen Museet i Kerteminde varer fra 10. marts til 9. juni og sendes derefter videre til Sophienholm i Lyngby ved København.

En påfugl for en zoo-plakat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce