En overset storfilm

Bjarke Vestesen

En overset storfilm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SET I TV

FOR FIRE ÅR siden lokkede jeg to gode venner med ind til en film, som ikke havde fået den store glitrende Hollywood-omtale.

Modstræbende og skeptiske gik de ind i biografmørket. To timer senere gik de ud igen. Dybt bevæget, tavse og meget eftertænksomme.

FORLEDEN blev filmen vist på DR2, og 20 minutter inden starten ringede den ene af vennerne:

- Jeg får stadig en klump i halsen og det er dén film, jeg husker bedst af alle, forklarede han.

American History X er historien om den voldelige, yderligtgående nationalistiske højrefløj i USA. Nazister, som ser en fjende i enhver, der ikke har den rigtige hudfarve, og som mener, de farvede er ved at overtage hele samfundet.

Edward Norton spiller hovedrollen som den kronragede skinhead med hagekors-tatoveringer, Derek Vinyard, som netop er løsladt efter tre års fængsel for to racistiske mord.

AMERICAN HISTORY X er en ekstremt rå film med en voldsomhed, som dårligt kan sammenlignes med andre. Men det er ikke volden, der gør den speciel, fordi der er film, som er langt værre.

Det, der gør volden så stærk og tankevækkende, er den realisme, hele filmens fundament er bygget på. En autencitet og iscenesat dokumentarisme, som sjældent ses skildret mere fornemt end i netop denne lidt oversete storfilm.

DEN voldsomste scene er så brutal, at man væmmes. En "nigger", som den sorte del af befolkningen konsekvent kaldes af neonazisterne, skal lægge sig med åben mund ind over kanten af en kantsten.

Mens tænderne hviler på kantstenen får vedkommende et spark i baghovedet. Vi ser ikke, hvad der sker, men enhver kan høre skriget, smerten og tændernes knusen i sit eget indre jeg.

FILMEN BLEV SENDT søndag aften på samme tid som Forsvar og Kløvedal i Kina, og der er næppe tvivl om, hvad flertallet af landets seere valgte. Og det var desværre ikke American History X.

Det er synd, for enhver havde gjort sig selv en tjeneste ved at se den. Den kunne endda indgå i folkeskolens samfundsdannende undervisning om brutaliteten blandt yderligtgående højrenationalister i dagens USA - også selv om filmen er fiktion.

DERFOR er det i dag for sent at opfordre læserne til at se American History X, men det er en opfordring til at gøre det, når den en dag vises igen.

En overset storfilm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce