En massemorder bliver til


En massemorder bliver til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den unge britiske historiker Simon Sebag Montefiore, der stod bag den velfortalte "Stalin: Den røde zar og hans hof", har gravet videre i de omfattende arkiver fra sovjettiden og skabt "Unge Stalin", der udelukkende fokuserer på Sovjetunionens diktator Josef Stalins første år - fra fødslen til revolutionsåret 1917.

Det er en fremragende fortælling, levendegjort af Montefiores flydende sprog, elegante brug af kilder og overlegne overblik over stoffet. Historien om massemorderen Stalins ungdomsår bliver i Montefiores opsætning en fortælling, der er en Dickens eller en Tolstoj værdig. Eller måske en Chandler, for det er i høj grad historien om en gangsters ungdom.

Fortællingen er velfortalt og godt skruet sammen, og det er også her, grundproblemet ved "Unge Stalin" findes. Biografien kommer nemlig uhyre tæt på litterær fiktion med jævne mellemrum - som når Montefiore lader til at vide, hvad Stalin tænker eller føler i givne situationer, eller når han lader nogle af sine personer føre samtaler med hinanden. Det er afgjort ikke den klassisk uddannede historiker, der her skriver, men historikeren med de litterære og storsælgende ambitioner.

Det ændrer dog ikke på, at biografien generelt er fremragende, har en høj underholdningsværdi og en høj grad af troværdighed. Er man i tvivl, kan man kaste et blik i biografiens 40 siders noteapparat og litteraturoversigt, der borger for en vis kvalitet i værket.

Stalins ungdom er skildret flere gange før i andre værker, men Montefiore er den, der mest omhyggeligt graver sig ned i skørtejægeren, pyromanen, svindleren og præsteeleven Josef Djugasjvilis ungdomsliv. Nye såvel som gamle læsere kan bestemt stige på her for at se en massemorder blive til.

Simon Sebag Montefiore: "Unge Stalin". 463 sider, 399 kroner, Borgen.

En massemorder bliver til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce