Keramikmuseet Grimmerhus i Middelfart har skabt Nordeuropas første udstilling med nicaraguansk keramik og lavet katalog på både dansk og spansk
Den store krukke her på siden hedder ikke uventet "Moderskab".

Enhver, der har født et barn, kan sikkert identificere sig med det let bekymrede udtryk i morens øjne.

- Klarer barnet mon vejen ud?

Krukken - som i parentes bemærket er skabt af en mand - er bare et af de i alt 130 stykke keramik, som fra på søndag og indtil 26. november kan ses og nydes på Grimmerhus-udstillingen "Nicaraguansk keramik".

For første gang nogensinde i Nordeuropa.

- Da jeg første gang var i Nicaragua i efteråret 2003, anede jeg intet om landets keramik, siger Lise Seisbøll, direktør for Danmarks Keramikmuseum på Grimmerhus.

- Jeg forestillede mig dengang, at jeg da kunne lave en lille udstilling på 1. sal. Men nu, hvor jeg er blevet så meget klogere på nicaraguansk kunst, er udstillingen kommet til at fylde hele huset, siger museets direktør Lise Seisbøll.

Hun har egenhændigt indkøbt og lånt den megen keramik, der nu udstilles. Og det har følgende baggrund, fortæller Lise Seisbøll:

En ministerrejse

- Sommeren 1903 havde vi en stor udstilling med mexicansk keramik, støttet af den mexicanske ambassade i Danmark. Denne udstilling kom den nyoprettede nicaraguanske ambassade for øre.

- Den mexicanske ambassadørfrue Paula Blomster, der er finsk antropolog, så med det samme, at der også kunne komme et samarbejde i stand mellem Grimmerhus og ambassaden om at skabe en udstilling af keramik fra Nicaragua. Derfor blev jeg inviteret med, da statsminister Anders Fogh Rasmussen og ambassadørparret var på officielt besøg i Nicaragua.

- Ambassadøren Ricardo Alvarado er fra kulturhovedstaden Masaya, som ikke ligger langt fra landets førende keramiklandsby San Juan de Oriente.

- Her har man gennem de sidste 30 år arbejdet bevidst på at hæve niveauet for keramikfremstilling. Det har betydet, at der i dag er bemærkelsesværdige keramikere. Og keramikere, som skaber værker både ud fra en præcolumbiansk tradition og ud fra en frit fabulerende nutidig tradition.

- De fleste keramikere er derfor mænd. For da det begyndte at betale sig at lave keramik og teknikken blev opgraderet, blev området også interessant for mændene. Men i hele byen San Juan lever 80 procent af befolkningen af keramikken, siger Lise Seisbøll.

Normalt, når museet laver udstillinger med andre landes keramik, får man lov at låne værkerne.

Ikke med de nicaraguanske.

- Keramikerne kan mange gange hverken læse eller skrive. Så en kontrakt er lukket land for de fleste. Derfor så de med stor skepsis på sådan et langt lyst rær som mig, der kom og sagde, hun ville udstille deres værker i Danmark.

- Danmark? De fleste havde aldrig udstillet noget uden for den nærmeste omegn, så i begyndelsen var jeg bare en mærkelig en. Der var ikke tale om at låne. Derfor måtte jeg rejse hjem og skaffe kapital. Og næste gang, jeg rejste ud, havde jeg lommerne fulde af dollars at købe for, siger Lise Seisbøll.

Kulturfremmende

Lise Seisbøll glæder sig over, at hendes museum kan leve op til formålsparagraffen om at undersøge fremmede kulturers keramiske traditioner.

- Til udstillingen har vi lavet et stort katalog på både dansk og spansk. Historien om den nicaraguanske keramik er også en historie, der aldrig er blevet fortalt - med nogle billeder, der aldrig er blevet taget før, siger hun.

Det store katalog bliver nu i kraft af udstillingen rundsendt til hele verden.

- Derigennem sættes der spot på Grimmerhus i Middelfart, men allervigtigst: Der bliver gjort opmærksom på et stykke nicaraguansk kultur, som hidtil har været overset i det meste af verden, siger Lise Seisbøll, som sammen med sin medarbejder Rosa Engelbrecht har tilrettelagt den store billedrige tryksag.

- Danmark kan på keramikkens felt blive Nicaraguas port til Europa, siger Lise Seisbøll.

Grimmerhus i Middelfart: "Nicaraguansk keramik. Tradition & fornyelse. Vises til 26.11.06.

Derefter rejser udstillingen videre og vises 31.3-10.6. 2007 i Silkeborg Bad, 5.7.-5.8. 2007 i Porvoo i Finland og 23.8.-30.9.2007 i Kunstindustrimuseet i København.
  • Fyens Stiftstidende