En hånd til egnsteatrene


En hånd til egnsteatrene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De trængte egnsteatre og deres kommuner får støtte fra Venstres kulturordfører, Troels Christensen. Nedskæringen i statstilskuddet er uholdbar, siger han

Det er uholdbart, at en række af landets egnsteatre med virkning fra næste år får nedsat statens tilskud til driften fra 50 til 38 procent.

Det siger Venstres kulturordfører, Troels Christensen, til Ritzau.

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) står bag forslaget om de 38 procent. Men Venstres ordfører vil arbejde for en løsning, som kommunerne og egnsteatrene kan leve med.

- Måske i form af en kombination, så vi på kort sigt finder en overgangsløsning for de teatre, der ellers vil komme i klemme i næste år. På langt sigt kunne løsningen være en bestemmelse om, at refusionsprocenten eksempelvis skal være på mindst 45, forklarer han.

Siden ministeren lancerede planen om det nedsatte tilskud, har flere borgmestre skrevet til ham og beklaget beslutningen. Flere af borgmestrene repræsenterer Venstre eller De Konservative.

- Jeg forstår fuldt ud deres frustration. Nu har også staten i flere år gjort sit til, at vi rundt om i landet har fået etableret en række velfungerende egnsteatre. Derfor kommer udspillet om de 38 procent nærmest som en tyv om natten, siger Troels Christensen.

Han vil redegøre for sine synspunkter, når kulturministeren i dag skal svare på spørgsmål om emnet i et åbent samråd.

Kommunernes Landsforening (KL) frygter, at flere egnsteatre må lukke, hvis den bebudede nedskæring føres ud i livet.

Tidligere har staten pr. automatik givet egnsteatrene driftstilskud på 50 procent, hvorefter kommunerne betalte resten. Men sidste år blev det besluttet, at teatrene skulle overgå til rammestyring, og tilskuddet hvert år fastsættes på finansloven.

En "politisk nødløsning" betød, at de teatre, hvis aftaler udløb, fik lov at fortsætte med et statsligt tilskud på 50 procent i år. Satsen gælder stadig for teatre med aftaler, som er indgået før lovændringen, men 17 af landets 35 egnsteatre risikerer at skulle fortsætte driften efter nytår med et væsentligt lavere driftstilskud.

Der er nemlig usikkert, om deres hjemkommuner vil lukke det hul i budgettet på 500.000-600.000 kr., som typisk bliver konsekvensen, hvis forslaget om et statstilskud på 38 procent bliver vedtaget.

En hånd til egnsteatrene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce