Elvis Presley - den udødelige rock-legende


Elvis Presley - den udødelige rock-legende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kort og godt om Elvis Presley

- Musik er som religion - når man fornemmer den, bliver man bevæget af den.

Sagde verdens første rock-stjerne, Elvis Presley, der blev født i 1935 og døde i 1977.

Han forlod skolen i Memphis i juni 1953 og indtil sit gennembrud 18 år gammel ernærede han sig som elektriker og lastvognchauffør. Men han gav sig tid til at bane sig vej til Sam Philips’ studie, Sun Records, og den 18. juli 1953 stod han for første gang foran mikrofonen, hvor han indspillede "My Happiness" og "That’s When Heartaches Begin", der var en gave til sin mor, Gladys, der så ofte havde taget sønnen med i den lokale kirke for at lytte til gospel.

- Der er kun én konge, og det er Jesus Kristus, sagde Elvis Presley, der aldrig skjulte sin religiøsitet.

Han havde ikke ret mange penge at gøre godt med, men betalte alligevel med sine egne lommepenge indspilningen af en snes sange hos Sun.

10 af dem blev udgivet af Sun i 1954-55 på Elvis’ første fem singler. Den første "Thats all right, Mama" er ikke skrevet til Elvis’ mor, selv om mange har den opfattelse. Rouletten kørte. Lastbilen blev kørt i garage. Nu ville han være stjerne, og han arbejdede dynamisk for det.

Aldrig i Europa

Med udfordrende hoftevrid, kropsnært lædertøj og rå, kælen skønsang gav han et afgørende bidrag til revolutionen i populærmusikken.

Med stort engagement sang han rock’n roll, pop, blues, gospel, rock’a’billy og rhythm & blues. Hvad genrer angik, satte han sig aldrig sig selv i bås.

I begyndelsen af 60’erne blev hans musikalske image ændret af den dominerende manager Tom Parker, der pressede Elvis til at spille flere stille ballader og en mere ufarlig poporienteret stil.

Elvis Preslev var altid på farten. Da karrieren kulminerede, gav han i perioden fra 1969 til 1977 langt over 1100 koncerter over hele USA.

Derimod nåede han aldrig til Europa, og det skyldes Tom Parker - alias "Obersten", der var kommet til USA som illegal hollandsk emigrant. Han var deserteret fra militærtjeneste.

Viste han sig på europæisk jord, ville han blive afkrævet soldatertjeneste, en stor bøde eller blive sat i spjældet, og det gik ud over turnévirksomheden.

I stedet fik Parker engageret ham til flere ligegyldige filmprojekter. I perioden fra 1956 til 1972 medvirkede han i 33 film, der alle var bygget op om idiolet Elvis Presley.

I en periode indspillede han tre film om året, og det var mere spekulation end kunst.

Den første var "Love Me Tender" - og den sidste koncertfilmen "Elvis On Tour".

Dengang var der ikke noget, der hed musikvideo, så spillefilmen var bortset fra middelmådige sort/hvide tv-indslag eneste måde at lancere de nye hits på.

Sangeren, musikeren og skuespilleren Elvis Presley skrev aldrig en sang selv. Det interesserede ham ikke.

Alligevel er hans plader i dag omsat i mere end en milliard eksemplarer, hvilket langt overstiger, hvad nogen anden stjerne har opnået.

32 år siden, Elvis døde

Det er imponerende, når man tænker på, at Elvis døde 42 år gammel, og selv om det er mere end 32 år siden, han blev fundet livløs hjemme i Graceland, dukker der stadig nye plader op med mesteren selv - endda ofte med materiale, der ikke har været udsendt. Det gælder både studie- og koncertoptagelser.

Sony Music har udgivet to bokssæt, først "The King" med over hundrede forrygende sange fra hans 23 år korte karriere.

Alverdens anmeldere hæfter sig ved, at bokssættet ikke danner noget nyt billede af mesteren.

Bokssættes sidste nummer, "A Little Less Conversation", er en dristig elektronisk versionering af det originale gamle superhit, der blev nummer ét i over tyve lande, og som er solgt i over fem millioner eksemplarer alene i USA.

I disse dage udsender Sony Music så en tredobbelt box "Elvis 75", der er en kollektion med 75 sange.

Elvis Presley - den udødelige rock-legende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce