Elizabeth sætter rekord på tronen


Elizabeth sætter rekord på tronen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Onsdag aften kl. 18.30 har den britiske monark siddet længere på tronen end nogen anden regent i landets historie: 63 år, syv måneder, 16 timer og 23 minutter.

Storbritanniens dronning, Elizabeth II, passerer onsdag en imponerende milepæl.

Klokken 18.30 dansk tid har hun siddet på det forenende kongeriges trone i 63 år, syv måneder, 16 timer og cirka 23 minutter.

Dermed bliver hun den længst siddende regent i kongehusets historie ved at slå sin egen tipoldemor Victorias regeringsperiode.

Dronning Victoria sad på tronen i 63 år og 216 dage frem til 1901, og at overgå dette er en imponerende præstation, mener Storbritanniens premierminister, David Cameron.

- Over de seneste 63 år har hendes majestæt fremstået klippefast i en verden, der konstant har forandret sig. Hendes uselviske sans for at regere og være pligtopfyldende har skabt beundring. Ikke bare i Storbritannien, men over hele verden, siger David Cameron ifølge Reuters i sin hyldest.

At Elizabeth i det hele taget blev dronning, stod ikke i kortene, da hun blev født.

Kun fordi hendes onkel Edward abdicerede i 1936, blev Elizabeth senere - kun 25 år gammel - dronning for et kongerige, der dengang samlede 32 nationer inklusiv Indien, Australien og Sydafrika.

- Det er et arbejde for livet, har den nu 89-årige dronning tidligere sagt.

Og det har hun fået ret i, Elizabeth, der samtidig er verdens ældste nulevende monark.

Gennem de mere end seks årtier, som hendes regeringsperiode har strækket sig over, har verden og det britiske samfund forandret sig markant.

12 forskellige premierministre har stået i spidsen for Storbritannien, og det britiske imperium har afstået mange af sine tidligere kolonier og afhængige territorier.

Samtidig er der opstået nye muligheder for de kongelige for at række ud til masserne.

Blandt andet har dronningen en Facebook-profil, og kongehuset har oprettet en Twitterkonto og en videokanal - The Royal Channel - på YouTube.

- Hun har forsøgt at følge med tiden og at justere sit monarki, så det har passet til de forskellige perioder, siger Peter Leese, professor i engelsk på Københavns Universitet, til Ritzau.

Det er dog ingen hemmelighed, at dronningens popularitet har været svingende, og hun har langt fra besiddet samme folkelighed som eksempelvis prinsesse Diana.

Til gengæld har Elizabeth været en tryghedsskabende figur for mange.

- Mange briter sætter pris på, at hun er meget stabil og konsekvent i måden, hun tjener sit land på, siger Peter Leese.

Dronning Elizabeth har frabedt sig fejring af sin rekordlange regeringsperiode.

Elizabeth sætter rekord på tronen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce