Odense Teater opfører sceneudgaverne af Elena Ferrantes populære "Napoli"-romaner under fællestitlen "Min geniale veninde".

Få bøger har som Elena Ferrantes "Napoli"-serie fået læsere til at løbe stormløb mod boglader og biblioteker.

I de fire bind, "Min geniale veninde", "Historien om et nyt navn", "Dem der flygter og dem der bliver" og "Det forsvundne barn", følger man Lila og Elenas venskab fra 50'erne til nutiden.

Under titlen "Min geniale veninde" opfører Odense Teater dramatiseringen af Ferrantes bestseller:

- Vi faldt for skuespillet, fordi det er et af de sjældne, som både skildrer et venindeskab, giver et indblik i moderne historie og kvindefrigørelse og viser, hvordan veninderne overlever i en rå verden. Det er en stærk historie om kærlighed, køn, ambitioner, vold og selvdestruktion, forklarer Jens August Wille.

Positivt drama

På en skala, der strækker sig fra tragedie til komedie, anbringer teaterdirektøren "Min geniale veninde" cirka midtvejs, der hvor pilen peger på "positivt drama":

- Forestillingerne viser styrken i et venskab, men beskriver også de udfordringer et venskab bliver sat overfor.

Teaterdirektøren erkender at det er en mastodontisk opgave af forvandle Ferrantes storværk til teater:

- I England har man opført den samlede version, som tager fem timer. Vi splitter stykket op i to dele, så man kan se det over to aftner eller ved maratonvisninger, hvor man ser begge skuespil på en dag, fortæller Jens August Wille.

Madeleine Røn Juul instruerer Malene Melsen og Sarah Boberg i rollerne som Lila og Elena.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Kulturredaktør på Fyens Stiftstidende & Fyns Amts Avis fra 2012. Stofområder: scenekunst og klassisk musik. Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1992. Fastansat på Fyens Stiftstidende fra 1994. Sidder i bestyrelsen for Fynske Mediers medarbejderforening. Til marts 2015 medlem af Fynske Mediers bestyrelse. Medlem af Reumert Juryen fra 2014. Gift og bosat i Odense-forstaden Snestrup.

Mere om emnet

Se alle
Chaplin- og von Trier-film er på Odense Teaters repertoire

Chaplin- og von Trier-film er på Odense Teaters repertoire

Masser af teater for fynske småbørn