Hemmelighedskræmmeri om Det Fynske Kunst-akademis fremtid fik den tidligere rektor til at trække stikket

Da kulturchef i Odense Kommune, Ellen Drost, på et ekstraordinært bestyrelsesmøde i september 2015 meddelte, at hun ville undersøge muligheden for at lægge Det Fynske Kunstakademi (DFK) ind under Syddansk Universitet, antændte hun samtidig den lunte, der to måneder senere resulterede i bruddet med akademiets daværende rektor Stine Hebert.

Stine Hebert havde stået i spidsen for DFK i små tre år, da hun valgte at sige sin stilling op 11. november sidste år. Dengang hed det sig, at det var på grund af: "manglende klarhed over de politiske ambitioner for akademiets fremtid".

Avisen har i januar forsøgt at få en kommentar fra Stine Hebert for at høre hendes bevæggrunde for at stoppe, men hun har ikke svaret på vores henvendelse.

Efter avisen har søgt aktindsigt i sagen, har Stine Hebert dog valgt at fortælle sin version af historien til kunstkritikk.dk og henviser her til førnævnte ekstraordinære bestyrelsesmøde som hovedårsagen til, at hun valgte at opsige sin stilling.

Ingen anden udvej

- Det forlød, at de (Odense Kommune, red.) var i forhandlinger med Syddansk Universitet om en såkaldt "indlejring" af akademiet i universitetet. Vi fik også at vide, at der ikke var nogen tidshorisont på processen, men at der skulle være tavshedspligt, så længe det stod på. Dertil kom, at dette blot var en orientering, og at vi endnu ikke var inviteret til at deltage i nogen af de pågående forhandlinger eller processer. Vi ville blive indkaldt senere, siger Stine Hebert til kunstkritikk.dk

- Det følte jeg ikke, jeg kunne forsvare - at "blive forhandlet" uden at kunne deltage i processen, samtidig med at skulle bedrive daglig ledelse og træffe beslutninger om fremtiden uden at kunne forklare mig. Det blev et troværdighedsproblem at gå på arbejde hver dag og tilbageholde disse oplysninger. Jeg følte mig fuldkommen handlingslammet og så ingen anden udvej end at sige op, forklarer Stine Hebert.

Formand for DFK, Poul Falck er ikke helt enig i Stine Heberts udlægning af situationen.

Et positivt træk

- Jeg synes kun, det er positivt, at kommunen informerer os så hurtigt som muligt. For kommunen handler det om at bevare en kunstuddannelse på højt niveau i Odense.

- I og med staten ikke vil betale én krone mere i tilskud, er akademiet blevet tyndere og tyndere økonomimæssigt. Beslutningen om at søge ind under SDU er en måde at komme ind under Uddannelsesmidlerne, hvor uddannelsen egentlig burde være, siger Poul Falck.

- Men hvorfor fik I mundkurv på?

Det er ikke, fordi det som sådan var hemmeligt. Kulturministeriet og Uddannelsesministeriet skulle bare ikke læse om de her tanker i aviserne, før der havde været lejlighed til at tage stilling. Men det er slet ikke sikkert, at det kan lade sig gøre, så derfor behøver vi heller ikke at blive involveret i processen endnu.

Formanden accepterer dog, at Stine Hebert følte sig nødsaget til at sige op:

- Stavnsbåndet er jo ophævet, så medarbejdere kan sige op og bruge de begrundelser, de vil. Det skal jeg ikke blande mig i.

Avisen har kontaktet Stine Hebert for at få en kommentar til denne artikel. Hun ønsker stadig ikke at deltage.

- Alt, hvad jeg har at sige, står i interviewet med Kunstkritikk, svarer hun i en mail.

  • Seymore_Martin_(2015)_07

    Af:

    Jeg er digital jourhavende på Fyens.dk, derudover er jeg madanmelder og skriver fra tid til anden også bog- og cd-anmeldelser. Jeg er medlem af Odense Fødevarefællesskab og er frivillig ved Odense International Film Festival.

Mere om emnet

Se alle
30
Underviser på engelsk: DF vil fjerne støtten til kunstakademi

Underviser på engelsk: DF vil fjerne støtten til kunstakademi

Efter opsigelse: Kunstakademi kan få alternativ ledelse

Efter opsigelse: Kunstakademi kan få alternativ ledelse

- Vi vil sikre uddannelsen

- Vi vil sikre uddannelsen