Under Det Fynske Folkemøde næste lørdag kan du møde den kendte krimiforfatter Jussi Adler-Olsen, der med afsæt i ny biografi vil fortælle om sit liv.

"Du skal ikke kalde mig for krimikongen", sagde forfatter Jussi Adler-Olsen en gang til mig uden at uddybe sit ønske, som jeg tolkede som et udtryk for, at han ikke bryder sig om at blive sat på en piedestal.

Beskedenhed er ellers ikke det første ord, der falder mig ind, når talen falder på Danmarks mest populære krimiforfatter, der har solgt over 14 millioner bøger på verdensplan. Det er ord som succes, energi, folkelighed, flid og målrettethed, men også stor selvtillid.

Jussi Adler-Olsen

Det Fynske Folkemøde 2. septemberFyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, Odense.

Kl. 12.20-12.40 på fjerde sal: Anette Hyllested interviewer forfatter Jussi Adler-Olsen.

Kl. 12.45-13.30 signerer Jussi Adler-Olsen bøger i et tilstødende lokale.

Jussi Adler-Olsen er født 1950, exam.art i filmvidenskab.

Har bl.a. skrevet krimi-serien om Afdeling Q. Den nyeste hedder "Selfies". Debuterede som faglitterær forfatter i 1984, skønlitterær debut i 1997 med "Alfabethuset".

Har modtaget utallige priser i ind- og udland - herhjemme bl.a "Glasnøglen", Boghandlernes "Gyldne Laurbær" og "Læsernes bogpris".

Har ved siden af sit forfattervirke også fire firmaer, herunder et, der bygger 0-energihuse.

Privat bor han i Valby sammen med Hanne, sin hustru gennem 42 år. Sammen har de en voksen søn, Kes.

"Og så har jeg givet mine hovedpersoner i bøgerne om afdeling Q hemmeligheder. Vi ved aldrig helt, hvem af dem, der tager styringen. Det er en lille smule begavet, det jeg har lavet her", hørte jeg ham således sige til en flok fynske skoleelever, der havde været så heldige sammen med deres lærer at komme hjem til Jussi Adler-Olsen, der dengang boede i Allerød, for at høre om hans liv og forfatterskab.

Nu får fynboerne næsten samme mulighed, for til Det Fynske Folkemøde hos Fyens Stiftstidende 2. september optræder Jussi Adler-Olsen i samtale med undertegnede.

Normalt, når Jussi træder op på en scene, taler han om sin nyeste bog i serien om afdeling Q med vicekriminalkommissær Carl Mørck, Assad og Rose, men denne gang er afsættet den biografi, der er udkommet om ham. Den hedder "Jussi" og er skrevet af Jonas Langvad Nilsson.

Bogen handler blandt andet om Jussis barndom. Hans far var læge, og Jussi voksede op mellem sindssygepatienter på forskellige institutioner. Læseren følger også hans arbejdsliv - på et tidspunkt havde han en tegneserie-butik, og han har også arbejdet som trykker, forlagschef og komponeret musik.

Biografien om ham runder også modgang og hans håndtering af den. Det tog mange kræfter og flere år at få succes med forfatterskabet, og helbredsmæssigt kom han som ung til skade i en ulykke og har i de senere år i perioder været ramt af sygdom.

Noget af alt det kommer vi til at tale om 2. september. Med Jussi Adler-Olsen kan man dog aldrig vide, hvilken retning samtalen tager, så det er for risikabelt at komme det nærmere. Jeg tør dog godt love, at det bliver underholdende.

P.S: Jeg har senere læst, at Jussi Adler-Olsen ikke bryder sig om at blive kaldt for krimikongen, fordi han ikke kan lide etiketter. "Etiketterne har kun én konsekvens, og det er, at der er nogen, der synes, at de er forkerte. Og så bliver man kaldt selvfed og folk synes, at man er arrogant.", har han sagt.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist og souschef på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis' kulturredaktion. Her beskæftiger jeg mig især med bøger og museer, men indimellem også med teater, film m.m. Jeg har været ansat i Fynske Medier siden 1990 og har blandt andet været redigerende, weekendredaktør, designchef og redaktionschef. Jeg bor i en landsby på Østfyn med mand og børn. Holder af både have og hav.

Mere om emnet

Se alle
Motorvej, robotter og OB: Folkemødet er i gang

Motorvej, robotter og OB: Folkemødet er i gang

TV: Se debatterne fra Det Fynske Folkemøde

TV: Se debatterne fra Det Fynske Folkemøde

Debat om det tredje spor: Nu er Det Fynske Folkemøde tyvstartet

Debat om det tredje spor: Nu er Det Fynske Folkemøde tyvstartet