Instruktøren Anne Barslev søger ud i hjørnerne af den menneskelige psykologi med sommerens opera på Valdemars Slot
I næste weekend er der optagelsesprøve for amatørsangere til forestillingens operakor
Opera: - Vi har valgt "Don Juan", fordi det er en knaldgod opera, som giver os mulighed for at komme ud i hjørnerne af den menneskelige psykologi!

Operainstruktør Anne Barslevs stemme gnistrer af entusiasme, når hun taler om planerne for dette års sommeropera på Valdemars Slot.

Det er tredje gang, Anne Barslev og dirigenten Jonas Nørgaard sætter opera op på Langeland. I 2006 var det Purcells "Dido & Aeneas" og i 2008 Monteverdis "Orfeo". Men nu har makkerparret fået nok af barokoperaer, der traditionelt set foregår blandt guder, fauner og legender.

- Vi brænder efter at bevæge os væk fra det pussenussede og højstemt fine. Med Mozarts "Don Juan" får vi mulighed for at skildre en almindelig mand, kommer det begejstret fra den 34- årige instruktør, der lover en opsætning spækket med "nedslidte campingvogne, kamphunde og hullede netstrømper".

- Jonas og jeg har aldrig tidligere lavet Mozart. Det har virket for farligt, fordi alle kender hans operaer og har en holdning til, hvordan de skal skæres. Men nu føler vi os modne til opgaven, understreger hun.

Ikke psykopat eller skurk

Planerne om at inddrage campingvogne og kamphunde understreger, at Anne Barslev i den grad er opsat på, at hendes "Don Juan" skal være blottet for "vi plejer", og i stedet gøre op med alle fastlåste konventioner:

- Vores mål er at skildre en Don Juan, der hverken er en destruktiv skurk eller en gennemført psykopat, sådan som han ellers altid bliver karakteriseret. Vi vil hellere forsøge at forstå, hvorfor han gør, som han gør, og hvorfor han behandler andre mennesker, som han gør.

Anne Barslevs Don Juan er et menneske, der er i sine følelsers vold.

- Han elsker faktisk de kvinder, han er sammen med. Når han går fra dem, er det ikke, fordi han er en skruppelløs kvindebedårer, men fordi hans følelser byder ham at gøre det. Don Juan fatter ikke, hvilke konsekvenser hans handlinger får for de kvinder, han svigter, forklarer hun.

Partiet som operalitteraturens absolutte førsteelsker skal synges af den danske baryton Teit Kanstrup, der er uddannet fra Royal Academy i London.

- Teit synger og ser ud som Don Juan. Så min opgave bliver at få ham til at agere som en ægte Don Juan, ler Anne Barslev.

Blandt de øvrige medvirkende operasanger er Adam Riis, Mette Grosbøl, Lisbeth Kjærulff og Nickie Johansson.

Korsangere søges

Hvor de tidligere operaopsætninger på Valdemars Slot har været spillet på søbredden, rykker scenen denne gang til slottets dyrehave:

- Det er et langt mere uplejet og vildt område med højt græs. Altså på alle måder en location der passer til vores "naturlige" Don Juan, understreger Anne Barslev.

Foruden de professionelle sangere skal "Don Juan" også have et kor bestående af 25-45 amatørsangere.

Alle interesserede kan kontakte Pia Kistrup på pia.kistrup@hotmail.com for nærmere oplysninger om optagelsesprøven, der finder sted i Vor Frue Kirke i Svendborg lørdag 16. januar.

Mozarts "Don Juan" får premiere på Valdemars Slot 3. august og opføres til og med 13. august.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Blå bog