Don Juan gør slottet hedt til sommer

Don Juan får et tvist i Teatret Slotsgårdens 2016-version, når Iza Mortag Freund indtager rollen som den ultimative forfører. Premiere 22. juli 2016 kl. 19.
Foto: Teatret Slotsgården.

Don Juan gør slottet hedt til sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teatret Slotsgården klar til femte sæson med en forestilling, der vrider tidens kønsdebat og fokusering på individet fremfor seksualiteten

Hvad sker der, hvis man lader en altid forførende skikkelse som Moliérè-figuren Don Juan blive spillet af en kvinde?

Når både mand og kone besnæres og lokkes for dermed at blive gjort til hanrej?

Når de kyniske erobringer lægges i hænderne på en kvinde?

- Det bliver ikke bare en varm og sjov sommer i Odense - det bliver hedt, lover makkerparret bag Teatret Slotsgården, Jacob Moth-Poulsen og Jens Klastrup, der netop nu er klar med programmet for den femte sommerforestilling på brostenene bag de hvidkalkede mure om Odense Slot.

Valget af Don Juan-forestillingen handler for makkerparret om mere end at ville hæve temperaturen.

- Vi vil gerne tage fat i nutidige unges leg med deres identitet og seksualitet. Det nye er, at det ikke længere handler så meget om seksualitet som om identitet. Jeg læste et sted, at man "ikke længere drømmer om prinsen på den hvide hest, men om personen på den hvide hest", og det er der meget rigtigt i, siger Jacob Moth-Poulsen.

- Også dér er Moliérè fantastisk, for vi kan blive ved at spejle os i hans værker. Forestillingens beskrivelse af den narcissistiske tiltrækning - behovet for det næste fix - finder vi i høj grad i samfundet. Men for yngre generationer handler det bare mere om tiltrækning fremfor et kulturelt bestemt regelsæt udelukkende baseret på køn, fortsætter han.

Til daglig er han Odense Teaters lysdesigner, men om sommeren er Jens Klastrup den ene halvdel af forestillingernes makkerpar og
Til daglig er han Odense Teaters lysdesigner, men om sommeren er Jens Klastrup den ene halvdel af forestillingernes makkerpar og "stolt over igen at være klar med fandenivoldsk teater". Arkivfoto
Foto: Laust Jordal

Fra Berlin til Odense

Forestillingen om Don Juan lægger sig i rækken af klassiske komedier, som Teatret Slotsgården har beskæftiget sig med de senere år, og til at fylde hovedrollen har bagmændene allieret sig med 29-årige Iza Mortag Freund, der ikke tidligere har været med på sommerteatret. Hun blev uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 2012 og har siden blandt andet haft sit eget band og været succesfuld performance-skuespiller i Berlin.

Dermed indtager Jacob Moth-Poulsen for første gang ikke selv forestillingens titelrolle, og det sker efter moden overvejelse, forklarer makkerne.

Dels for at skabe rum til administration og udvikling af teatret, og dels for at den 30-årige skuespiller kan få plads til en ny rolle som far, der venter ham få dage før premieren 22. juli.

For første gang overlader Jacob Moth-Poulsen titelrollen til en anden medspiller for i stedet at tage større praktisk ansvar for forestillingen. Og for at kunne gøre plads til en anden, ny rolle som far i sit eget liv. Hans kæreste har termin lige op til premieren. Arkivfoto.
For første gang overlader Jacob Moth-Poulsen titelrollen til en anden medspiller for i stedet at tage større praktisk ansvar for forestillingen. Og for at kunne gøre plads til en anden, ny rolle som far i sit eget liv. Hans kæreste har termin lige op til premieren. Arkivfoto.
Foto: Michael Bager

Dedikerede skuespillere

Teatret Slotsgården går ifølge Jens Klastrup til sin femte sæson med større selvtillid og ro på lægterne.

Ikke fordi sommerteatret er blevet voksent og fastlåst, men fordi det kender sin form og sit værd.

- Vi har fundet frem til det, der er kernen i ensemblet, og vigtigt for skuespillerne er, at hele holdet hygger sig og er en del af resultatet på scenen, for vi lægger op til at skabe forestillingen sammen, siger han, og Jacob Moth-Poulsen uddyber:

- De er meget dedikerede. Næsten halvdelen af holdet er gengangere, som helst ikke vil undvære at være med i dette teater-laboratorium, hvor de nyuddannede skuespillere i højere grad end på den traditionelle scene kan prøve de ting af, som de lærer på skolen.

Der er en kløft mellem den måde, unge skuespillere uddannes på i dag, og den "kæft, trit og retning", som de møder på de etablerede teaterscener, forklarer Jacob Moth-Poulsen.

- Tidligere kom man i en form for mesterlære som skuespiller. Man fandt en ældre, uddannet kollega, som man så op til, lærte af og kom til at ligne, men i dag arbejder man med helt andre, personlige teknikker, lytter til hinanden og bruger hinanden, som vi også gør i Teatret Slotsgården, siger han.

Støttet af Odense Kommune

At det er en god og efterspurgt idé med sommerteatret, der flytter ind i slotsgården ved Odense Slot, hvor kulturforvaltningen i øvrigt holder til, viser det trofaste publikum, der i løbet af de første fire år har ladet sig teaterunderholde midt i sommerferien.

Men også blandt flere fonde er der stor velvillighed til at støtte idéen, og Jens Klastrup og Jacob Moth-Poulsen er særligt glade for at have fået 300.000 kr. af Odense Kommune til at sikre den femte forestilling - næsten lige ud for kulturrådmandens kontor.

Don Juan gør slottet hedt til sommer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce